Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Stiri si modificari ale Codului rutier 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lipsa asigurarii RCA - Raspunderea proprietarului si procedura de sanctionare

Lipsa asigurarii RCA - Raspunderea proprietarului si procedura de sanctionare
In Romania, detinerea unei polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) este o obligatie legala pentru orice vehicul inmatriculat si destinat circulatiei pe drumurile publice. 

Aceasta asigurare are rolul de a acoperi daunele materiale si vatamarile corporale cauzate tertilor in urma unui accident rutier produs din vina conducatorului auto.

Lipsa unei asigurari RCA valabile nu doar ca expune soferul la sanctiuni contraventionale, dar poate atrage si consecinte financiare grave in cazul unui eveniment rutier. 

Ce inseamna lipsa unei asigurari RCA valabile

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce inseamna lipsa unei asigurari RCA valabile
Lipsa unei asigurari RCA valabile se refera la situatia in care un vehicul este pus in circulatie pe drumurile publice fara a fi acoperit de o polita de asigurare in termen de valabilitate, conform prevederilor legale. Aceasta lipsa se poate manifesta sub mai multe forme, fiecare cu implicatii juridice clare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari


Abonati-va acum la siguranta in munca dvs PortalCodulmuncii ro darama orice obstacol ivit in munca dvs oferindu-va acum solutii in conformitate cu cele mai recente modificari din legislatia muncii Sunteti doar la un click distanta de - Consultanta personalizata asigurata de o echipa de 25 experti profesionisti - O baza de date cu...

Oferta Speciala
valabila 48h


Una dintre cele mai frecvente situatii este expirarea politei RCA, caz in care asigurarea nu mai produce efecte, iar vehiculul nu mai este legal asigurat. Multi proprietari omita reinnoirea la termen, fie din neglijenta, fie din lipsa de informare.

O alta situatie grava o reprezinta circulatia fara a fi incheiat niciodata o polita RCA. Acest comportament este considerat o incalcare flagranta a legii si atrage sanctiuni severe, intrucat expune tertii la riscuri financiare majore in caz de accident.

Din punct de vedere juridic, lipsa RCA este o contraventie sanctionata de Codul rutier si de Legea nr. 132/2017. Pe langa amenda, soferul risca retinerea certificatului de inmatriculare, a placutelor de inmatriculare si, in caz de accident, atragerea raspunderii civile personale pentru despagubiri.

Legea nr. 132/2017 - Articolul 5 - Incheierea contractului RCA

(1) Contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), contractul RCA se poate incheia pe o perioada mai mica de o luna in urmatoarele situatii:
a) pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in alte state membre ale Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene pentru care se solicita asigurarea in vederea importului in Romania, pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative;
b) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile;
c) pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile.

(3) Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA. Contractul RCA produce efecte si in cazul in care rata primei de asigurare nu a fost platita la termenul convenit intre asigurat/contractant/utilizator si asiguratorul RCA, daca asiguratorul RCA nu si-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate.

(4) Asigurarea RCA produce efecte in baza prevederilor prezentei legi, a reglementarilor emise de A.S.F. in aplicarea acesteia, precum si a incheierii contractului RCA intre asigurat si un asigurator RCA, emis inclusiv prin mijloace electronice, conform reglementarilor A.S.F.

(5) Partile pot conveni si includerea altor clauze suplimentare fata de cele stabilite prin prezenta lege si prin reglementarile emise de A.S.F. in aplicarea acesteia, cu exceptia celor care restrang drepturile persoanei prejudiciate.

(6) Asiguratul se obliga sa plateasca prima de asigurare asiguratorului RCA, iar asiguratorul RCA se obliga ca la producerea riscului asigurat sa plateasca despagubirea tertului prejudiciat, in conditiile legii si ale contractului de asigurare.

(7) La incheierea contractului RCA si pe parcursul derularii acestuia asiguratul are obligatia sa permita asiguratorului RCA accesul in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, la evidenta accidentelor si a cererilor de despagubire anterioare si sa furnizeze informatiile solicitate de asiguratorul RCA pentru evaluarea riscului si calculul primei de asigurare, stabilite prin reglementari A.S.F.

(8) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
a) din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
b) din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabila la momentul incheierii noii asigurari;
c) din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

(9) In situatia in care informatiile furnizate de asigurat nu sunt reale la momentul incheierii contractului RCA, prima de asigurare poate fi recalculata si modificata de asiguratorul RCA dupa notificarea prealabila a asiguratului.

(10) In cazul prevazut la alin. (9), daca asiguratul nu isi exprima acordul cu privire la modificarea conditiilor contractuale, acesta poate denunta contractul RCA in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.

(11) Pentru mentinerea clasei de bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului, asiguratul compensand asiguratorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitarii despagubirii cuvenite persoanei prejudiciate.

Sanctiuni si amenzi

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Sanctiuni si amenzi
Circulatia unui autovehicul fara o asigurare RCA valabila este sanctionata. Conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002) si Legii nr. 132/2017, lipsa asigurarii obligatorii atrage urmatoarele sanctiuni:
  • Amenda contraventionala - Persoanele surprinse in trafic conducand un autovehicul fara RCA valabil risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei
  • Retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare - Pe langa aplicarea amenzii, certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare ale vehiculului sunt retinute pe loc de catre politie, iar soferului i se elibereaza o dovada fara drept de circulatie
  • Interdictia temporara de circulatie - Odata cu retinerea documentelor, vehiculul nu mai poate circula pana la incheierea unei polite RCA valabile. Dovada fara drept de circulatie are o valabilitate strict administrativa, fara a permite utilizarea vehiculului in trafic.
  • Obligatia de a prezenta dovada asigurarii - Pentru a putea reintra in posesia certificatului si a placutelor, proprietarul trebuie sa prezinte la politie dovada incheierii unei polite RCA valabile, cu acoperire de la data sanctiunii.

Articolul 37 - Contraventii si sanctiuni

(1) Constituie contraventie savarsirea urmatoarelor fapte:
a) neplata integrala la termen de catre asiguratorii RCA a despagubirilor datorate din asigurarea obligatorie RCA catre persoanele prejudiciate sau catre asigurati, in conditiile prezentei legi si ale reglementarilor emise in temeiul art. 43;
b) neplata la termen de catre asiguratorii RCA a sumelor destinate BAAR si a contributiei procentuale din valoarea primelor brute incasate aferente asigurarii obligatorii RCA;
c) nedepunerea la asiguratorii RCA de catre intermediarii de asigurari a sumelor incasate cu titlu de prime de asigurare, daca fapta nu constituie infractiune;
d) nerespectarea de catre asiguratorii RCA a obligatiilor prevazute la art. 5 alin. (1) si (2), art. 6 alin. (3), art. 11, art. 14, art. 18 alin. (1) si (6)-(12), art. 21 alin. (1)-(5), art. 23 alin. (1), art. 24 alin. (6) si art. 26 alin. (2);
(la 21-07-2022, Litera d) din Alineatul (1) , Articolul 37 , Capitolul X a fost modificata de Punctul 9, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )
e) nerespectarea de catre persoanele din consiliul director al BAAR, persoanele care detin functii de conducere in cadrul BAAR sau de catre BAAR a obligatiei in ceea ce priveste stabilirea factorului «N», prevazuta la art. 19 alin. (2), si a prevederilor art. 32 alin. (2) lit. b)-m), alin. (3), (8) si (9);
(la 21-07-2022, Litera e) din Alineatul (1) , Articolul 37 , Capitolul X a fost modificata de Punctul 9, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )
f) nerespectarea de catre persoanele din consiliul director al BAAR sau de catre persoanele care detin functii de conducere in cadrul BAAR a obligatiei privind solicitarea avizului/aprobarii, potrivit art. 19 alin. (2), art. 32 alin. (10) si (11) si art. 36 alin. (2);
(la 21-07-2022, Litera f) din Alineatul (1) , Articolul 37 , Capitolul X a fost modificata de Punctul 9, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )
g) nerespectarea de catre persoanele din consiliul director al BAAR sau de catre persoanele care detin functii de conducere in cadrul BAAR a obligatiilor de elaborare a politicilor si procedurilor, inclusiv pentru gestionarea asigurarilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat, sau de punere a acestora in aplicare, potrivit art. 19 alin. (3) si (4), art. 32 alin. (13) si (14) si art. 36 alin.(1).
(la 21-07-2022, Litera g) din Alineatul (1) , Articolul 37 , Capitolul X a fost modificata de Punctul 9, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )
h) nerespectarea de catre asiguratori si BAAR a prevederilor prezentei legi si a reglementarilor A.S.F.;
i) nerespectarea de catre asiguratori a interdictiei de recuperare a diferentei de despagubire dintre asigurarea facultativa si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, prevazuta la art. 23 alin. (4).
j) nerespectarea de catre asiguratori si de catre persoanele care fac parte din conducerea acestora a masurilor stabilite prin actele de autorizare, supraveghere si/sau control sau a altor masuri adoptate de A.S.F.
(la 21-07-2022, Alineatul (1) din Articolul 37 , Capitolul X a fost completat de Punctul 10, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )

(2) Savarsirea contraventiilor prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:
a) faptele asiguratorilor RCA prevazute la alin. (1) lit. a),b), d), g), h) si i), cu avertisment scris sau, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei;
b) faptele persoanelor din conducerea asiguratorilor RCA sau ale persoanelor care detin functii-cheie ori alte functii critice in cadrul acestora, prevazute la alin. (1) lit. a), b), d), g), h) si i), cu avertisment scris sau cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei;
c) faptele persoanelor din consiliul director al BAAR sau ale persoanelor care detin functii de conducere in cadrul BAAR, prevazute la alin. (1) lit. e)-g), cu avertisment scris sau cu amenda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei;
(la 21-07-2022, Litera c) din Alineatul (2) , Articolul 37 , Capitolul X a fost modificata de Punctul 11, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )
d) faptele intermediarilor in asigurari, prevazute la alin. (1) lit. c), cu avertisment scris sau cu amenda de la 1.000 lei la 100.000 lei;
e) faptele BAAR prevazute la alin. (1) lit. e) si h), cu avertisment scris sau cu amenda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei;
(la 21-07-2022, Litera e) din Alineatul (2) , Articolul 37 , Capitolul X a fost modificata de Punctul 11, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )
f) faptele asiguratorilor RCA sau ale persoanele care fac parte din conducerea acestora pentru nerespectarea masurilor prevazute la alin. (1) lit. j), cu avertisment scris sau cu amenda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.
(la 21-07-2022, Alineatul (2) din Articolul 37 , Capitolul X a fost completat de Punctul 12, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )

(3) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) se face de catre persoanele cu atributii privind monitorizarea, supravegherea si/sau controlul din cadrul A.S.F. Aplicarea sanctiunilor contraventionale prevazute la alin. (2) si (5)-(7) se realizeaza de catre Consiliul A.S.F. prin decizie, cu respectarea in mod corespunzator a prevederilor art. 28 alin. (15) si (20) si art. 31 din Legea nr. 236/2018, cu completarile ulterioare, ale art. 163 alin. (12) si (16) si ale art. 165 din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(la 21-07-2022, Alineatul (3) din Articolul 37 , Capitolul X a fost modificat de Punctul 13, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )

(4) In functie de natura si gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica si alte sanctiuni contraventionale:
a) asiguratorilor RCA;
b) persoanelor din conducerea asiguratorilor RCA sau persoanelor care detin functii-cheie ori alte functii critice in cadrul acestora;
c) intermediarilor in asigurari.

(5) Sanctiunile contraventionale aplicate asiguratorilor RCA potrivit alin. (4) lit. a) sunt urmatoarele:
a) interzicerea temporara sau definitiva a exercitarii activitatii de asigurare pentru asigurarea obligatorie RCA;
b) retragerea autorizatiei de functionare.

(6) Sanctiunile contraventionale aplicate persoanelor din conducerea asiguratorilor RCA sau persoanelor care detin functii-cheie ori alte functii critice in cadrul acestora potrivit alin. (4) lit. b) sunt urmatoarele:
a) interzicerea dreptului de a ocupa functii care necesita aprobarea A.S.F. pentru o perioada cuprinsa intre un an si 5 ani de la comunicarea deciziei de sanctionare sau la o alta data mentionata in mod expres in aceasta;
b) retragerea aprobarii acordate de A.S.F.

(7) Sanctiunile contraventionale aplicate intermediarilor in asigurari potrivit alin. (4) lit. c) sunt urmatoarele:
a) interzicerea temporara sau definitiva a activitatii de intermediere in asigurari;
b) retragerea autorizatiei.

(8) Sanctiunile prevazute la alin. (5)-(7) se pot aplica in mod cumulativ cu cele prevazute la alin. (2).

(9) Incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 3 si a obligatiilor prevazute la art. 6 alin. (6) si (7) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Constatarea si aplicarea acestora se fac de catre personalul politiei.

(10) Actul emis de A.S.F. prin care se constata si se individualizeaza obligatia de plata a asiguratorilor RCA si a persoanelor din conducerea asiguratorilor RCA sau a persoanelor care detin functii-cheie ori alte functii critice in cadrul acestora constituie titlu de creanta, care la data scadentei devine titlu executoriu.

(11) Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul constatarii savarsirii a doua sau mai multe contraventii se aplica amenda prevazuta pentru contraventia cea mai grava.
(la 21-07-2022, Alineatul (11) din Articolul 37 , Capitolul X a fost modificat de Punctul 14, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )

(12) A.S.F. publica sanctiunile aplicate conform alin. (5)-(7) in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(13) Aplicarea sanctiunilor prevazute de prezentul articol nu inlatura raspunderea materiala, civila sau penala, dupa caz.

(14) Contraventiilor prevazute in prezentul articol le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in masura in care acestea nu sunt contrare prevederilor prezentei legi.

(15) A.S.F. comunica de indata Comisiei Europene urmatoarele:
a) prevederile prezentului articol;
b) modificarile si/sau completarile prezentului articol.

(16) Prin derogare de la prevederile art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicarea sanctiunii contraventionale se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei. In cazul contraventiilor continue, termenul de prescriptie de 3 ani curge de la data constatarii faptei sau de la data incetarii ultimului act ori fapt savarsit, daca acest moment intervine anterior constatarii.
(la 21-07-2022, Articolul 37 din Capitolul X a fost completat de Punctul 15, Articolul I din LEGEA nr. 202 din 8 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 687 din 11 iulie 2022 )


Verificarea valabilitatii RCA


Pentru a evita sanctiunile si eventualele probleme in trafic, este esential ca soferii sa verifice periodic daca polita lor RCA este valabila. Acest lucru se poate face gratuit si rapid online, prin intermediul platformei oficiale administrate de BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania).

Valabilitatea unei polite RCA poate fi verificata pe platforma AIDA - Administratorul bazei de date privind asigurarile auto obligatorii (www.aida.info.ro). Este suficient sa introduci numarul de inmatriculare si seria de sasiu (VIN) pentru a afla daca vehiculul are RCA activ, perioada de valabilitate si denumirea asiguratorului.

Aceasta functionalitate este utila nu doar proprietarului vehiculului, ci si celor care vor sa achizitioneze o masina la mana a doua sau vor sa verifice valabilitatea RCA in cazul unui accident.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Newsletter Infojuridic
Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 28 Mai 2025
Votati articolul "Lipsa asigurarii RCA - Raspunderea proprietarului si procedura de sanctionare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre lipsa asigurare
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016