Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sorin Blejnar, fost sef ANAF, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca Sorin Blejnar impreuna cu alti trei inculpati au fost trimisi in judecata pentru luare de mita. 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati: 
- BLEJNAR SORIN, la data faptei presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru infractiunea de luare de mita, 
- COMANITA VIOREL, la data faptei vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu rol de conducator al Autoritatii Nationale a Vamilor, pentru infractiunea de luare de mita,
- FLOREA SORIN, la data faptei comisar general adjunct al Garzii Financiare, pentru infractiunea de luare de mita, 
- BLEJNAR ANDREEA FLORENTINA, persoana din familia primului inculpat, pentru complicitate la infractiunea de luare de mita. 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 

In calitate de presedinte, vicepresedinte, respectiv de comisar general adjunct al Garzii Financiare, inculpatii Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, in schimb, prin incalcarea atributiilor de serviciu, cei trei inculpati sa protejeze activitatea nelegala desfasurata de societatea comerciala coordonata de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat in primirea banilor destinati lui Blejnar Sorin, de la doi interpusi ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpati au primit drept mita urmatoarele sume de bani:

  • BLEJNAR SORIN – 1.200.000 euro in perioada mai 2011-aprilie 2012;
  • COMANITA VIOREL - 960.000 euro in perioada mai 2011- mai 2012;
  • FLOREA SORIN - 300.000 euro in perioada mai 2011- iunie 2012.

 

Sumele primite drept mita de cei trei inculpati au avut caracterul unei „taxe de protectie” incasate de cei trei functionari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegala a societatii controlate de omul de afaceri care platea respectiva „taxa” sa nu fie observata si nici oprita de organele fiscale.

Activitatea comerciala a societatii din domeniul comercializarii carburantilor era organizata astfel incat sa se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpararea si vanzarea produselor accizabile s-a desfasurat in timp, iar sumele obtinute erau date functionarilor publici, pe masura ce banii erau obtinuti din comercializarea produselor fara plata accizelor. Societatea respectiva (alaturi de alte persoane fizice si juridice) a fost trimisa in judecata, fiind condamnata prin decizie definitiva, pentru infractiunea de evaziune fiscala, la plata unei amenzi penale si pedeapsa complementara a dizolvarii. Detalii suplimentare gasiti mai jos.

In cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpatilor Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin, pana la concurenta sumelor reprezentand obiectul infractiunilor de mita retinute in sarcina fiecaruia dintre cei trei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza cu privire la bunurile inculpatilor Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Detalii despre condamnarea definitiva

Prin decizia penala nr. 134 din 15.04.2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat urmatoarele: 

Condamna pe inculpatul NEMES RADU, la o pedeapsa de 7 ani si 6 luni inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a fi asociat sau administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpatul CHIRVASITU DUMITRU, administrator in fapt al S.C. Inkasso Jobs S.R.L. Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, la o pedeapsa de 8 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani in forma continuata.

Condamna pe inculpatul BULIGA MIHAI, la o pedeapsa de 7 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpatii MOLDOVAN OVIDIU IOAN, administrator al SC Benzoil Sibiu si GHISE PAVEL DUMITRU, asociat si administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu, jud.Sibiu, la cate o pedeapsa de 7 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpata VRINCEANU (fosta COZMA) MARIANA, la o pedeapsa de 6 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpatii JUGANARU ANDREI FLORIN, administrator de fapt al S.C. Crivas Logistic S.R.L. Bucuresti si al S.C. Rad Trans Concept S.R.L. Bucuresti si PREDA DUMITRU EMILIAN, la cate o pedeapsa de 5 ani si 6 luni inchisoaresi interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a fi asociat sau administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpatul IONESCU LUCIAN FLORIN, administrator la S.C. Delta Oil Logistic S.R.L, la o pedeapsa de 5 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpatul BELBA NICOLAE, persoana care controla S.C. Divers Zootehnic S.R.L. si S.C. Partener Noblesse S.R.L, la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Condamna pe inculpata S.C. EXCELLA REAL GRUP S.R.L. (jud. Constanta) la pedeapsa principala constand in plata unei amenzi penale in cuantum de 900.000 lei si pedeapsa complementara constand in dizolvarea persoanei juridice dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Condamna pe inculpata S.C. INKASSO JOBS S.R.L. (jud. Constanta) la pedeapsa principala constand in plata unei amenzi penale in cuantum de 800.000 lei si pedeapsa complementara constand in dizolvarea persoanei juridice dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani in forma continuata.

Condamna pe fiecare dintre inculpatele persoane juridice S.C. BENZ OIL S.R.L. Medias, S.C. ANA OIL S.R.L. Sibiu, S.C. DIVERS ZOOTEHNIC S.R.L. Constanta, S.C. PARTENER NOBLESSE S.R.L. Constanta, S.C. ROMEROM GRUP S.R.L. Constanta, S.C. MILENIUM ENERGY S.R.L. Bucuresti, S.C. GABROS INVENT STRATEGIES S.R.L. Bucuresti, S.C. CIBIN DISTRIBUTION S.R.L. Bucuresti, S.C. AGRO LINE EXPRES S.R.L. Bucuresti, S.C. RAD TRANS CONCEPT S.R.L. Bucuresti, S.C. CRIVAS LOGISTIC S.R.L. Bucuresti, S.C. DELTA OIL LOGISTIC S.R.L. Bucuresti, S.C. ENERGROM SUPPLY SERVICE S.R.L. Bucuresti si S.C. CARPATIC DIVISION S.R.L. la cate o pedeapsa principala constand in plata unei amenzi penale in cuantum de 700.000 lei si pedeapsa complementara constand in dizolvarea persoanei juridice dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala.

Achita pe inculpatii NEMES DIANA, administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L., BLEJNAR SORIN, la data faptelor presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F), COMANITA VIOREL, la data faptelor director la Autoritatea Nationala a Vamilor (A.N.V.), SECAREANU FLORIN DAN, ofiter de politie in cadrul – M.A.I. - Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (D.G.I.P.I.) si S.C. OPTIMA BUSINESS S.R.L. BACAU, pentru infractiunile retinute in sarcina lor, intrucat nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea.

Dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatelor persoane juridice S.C. ACCESING PERFECT S.R.L. Calarasi si S.C. M&S MARKET S.R.L. Constanta, sub aspectul comiterii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala, ca efect al radierii acestora.

Aplica inculpatului Nemes Radu masura de siguranta a confiscarii speciale cu privire la suma de 13.212.000 USD, in echivalent in lei la data punerii in executare a masurii.

Dispune ca o copie de pe dispozitivul acestei hotarari sa fie comunicata, la data ramanerii ei definitive, Oficiului National al Registrului Comertului. 

Obliga, in solidar, pe inculpatii Nemes Radu, Guliu George, Buliga Mihai, Chirvasitu Dumitru, Belba Nicolae, Juganaru Andrei Florin, Preda Dumitru Emilian, Moldovan Ovidiu Ioan, Ghise Pavel Dumitru, Vrinceanu (fosta Cozma) Mariana si Ionescu Lucian Florin si pe inculpatele persoane juridice S.C. Excella Real Grup S.R.L. Nicolae Balcescu, judetul Constanta, S.C. Inkasso Jobs S.R.L., Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, S.C. Benz Oil S.R.L. Medias, S.C. Ana Oil S.R.L. Sibiu, S.C. Divers Zootehnic S.R.L. Constanta, S.C. Partener Noblesse S.R.L. Constanta, S.C. Romerom Grup S.R.L. Constanta, S.C. Milenium Energy S.R.L. Bucuresti, S.C. Gabros Invent Strategies S.R.L. Bucuresti, S.C. Cibin Distribution S.R.L. Bucuresti, S.C. Agro Line Expres S.R.L. Bucuresti, S.C. Rad Trans Concept S.R.L. Bucuresti, S.C. Crivas Logistic S.R.L. Bucuresti, prin lichidator judiciar, S.C. Delta Oil Logistic S.R.L. Bucuresti, S.C. Energrom Supply Service S.R.L. Bucuresti si S.C. Carpatic Division S.R.L. la plata catre partea civila, Statul Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a sumei de 209.146.958,96 lei, reprezentand despagubiri civile, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii (majorari, dobanzi si penalitati) calculate conform legislatiei fiscale, incepand cu data scadentei obligatiei de plata si pana la data executarii integrale a platii.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 August 2019
Votati articolul "Sorin Blejnar, fost sef ANAF, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016