Contestatie in anulare. Conditii de exercitare. Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40 Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
(I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 453 din 22 ianuarie 2007)
Cuprins pe materii. Drept procesual civil. Cai extraordinare de atac. Contestatia in anulare. Conditii de exercitare
Index alfabetic:
- Drept procesual civil.
- Contestatie in anulare.
- Conditii de exercitare.
- C.pr.civ. Art. 318
Contestatia in anulare speciala este o cale de atac extraordinara, de retractare, ce se poate exercita in cazurile anume prevazute de art. 318 C.pr.civ.
Contestatia in anulare este o cale de atac extraordinara de retractare, creata de lege numai pentru remedierea unor greseli materiale, nu si pentru reformarea unor greseli de fond. Greselile materiale trebuie apreciate in raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronuntarii hotararii, deoarece numai in acest mod se poate hotari daca dezlegarea data recursului este sau nu rezultatul unei greseli materiale.
Dispozitiile legale ale art. 318 C.pr.civ. au un camp limitat de aplicatie, astfel ca ele trebuie sa fie interpretate, in toate cazurile, in mod restrictiv, pentru a nu deschide in ultima instanta calea unui veritabil recurs.
Prin decizia nr. 5584 din 24 iunie 2005, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia civila si de proprietate intelectuala, s-a admis recursul declarat de primarul Municipiului Ramnicu Valcea impotriva deciziei Curtii de Apel Pitesti, pe care a modificat-o in sensul ca a respins apelul reclamantilor.
Impotriva acestei hotarari au formulat contestatie in anulare reclamantele G.M. si V.F. sustinand, in esenta ca, solutia instantei de recurs se intemeiaza pe grave erori materiale ale instantei, ca datele cuprinse in motivarea deciziei sunt eronate fata de situatia reala , fiind potrivnice situatiei de fapt si de drept dedusa judecatii, cat si tuturor probelor din proces, ceea ce duce la concluzia certa ca instanta investita a solutionat cauza fara a lua in calcul datele reale si corecte precizate de reclamante prin actiune.
Se mai arata ca, in mod gresit s-a retinut in motivarea hotararii ca, reclamantele au uzat si de procedura speciala instituita prin Legea nr. 10/2001, fara a face cunoscut instantelor aceasta imprejurare, desi niciodata nu au negat ca au formulat si notificare pentru dobandirea terenului expropriat.
Contestatia in anulare este nefondata.
In conformitate cu dispozitiile art. 318 C.pr.civ., atunci cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul din motivele de recurs.
Primul motiv prevazut de art. 318 C.p.civ. pentru formularea contestatiei in anulare are in vedere erori materiale in legatura cu aspectele formale ale judecatii recursului. Este vorba de acele greseli pe care le comite instanta prin confundarea unor elemente importante sau a unor date materiale. Textul vizeaza greseli, de fapt, involuntare si nu greseli de judecata.
In speta, a fost rezolvata problema modului in care s-a preluat terenul revendicat, respectiv prin expropriere, ca scopul acesteia s-a realizat, terenul facand parte din domeniul public, preluarea fiind cu titlu, aspecte fata de care s-a ajuns la solutia data prin hotararea contestata.
De fapt, prin contestatie se invoca greseli de judecata, de interpretare, nefiind vorba despre erori materiale. In aceasta situatie, a da partilor posibilitatea de a se plange aceleiasi instante, care a dat hotararea in recurs, de modul in care s-au apreciat probele si s-a stabilit raportul dintre ale, s-ar deschide calea recursului la recurs, care sa fie solutionata de aceeasi instanta pe motivul gresitei stabiliri a situatiei de fapt.
Or, in cauza, sustinerile formulate prin contestatia in anulare au fost invocate si examinate in celelalte faze procesuale.
Contestatia in anulare speciala este o cale de atac extraordinara, de retractare, ce se poate exercita in cazurile anume prevazute de art. 318 C.pr.civ.
Aceasta cale de atac nu poate fi exercitata pentru remedierea unor greseli de judecata, respectiv de apreciere a probelor, de interpretare a unor dispozitii legale de drept substantial sau procedural. Contestatia in anulare se infatiseaza ca o cale de atac extraordinara de retractare , creata de lege numai pentru remedierea unor greseli materiale, nu si pentru reformarea unor greseli de fond. Greselile materiale trebuie apreciate in raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronuntarii hotararii, deoarece numai in acest mod se poate hotari daca dezlegarea data recursului este sau nu rezultatul unei greseli materiale.
Dispozitiile legale ale art. 318 C.pr.civ. au un camp limitat de aplicatie, astfel ca ele trebuie sa fie interpretate, in toate cazurile, in mod restrictiv, pentru a nu deschide in ultima instanta calea unui veritabil recurs.
Fiind o cale de retractare si nu de cenzura judiciara, contestatia in anulare nu poate fi exercitata pentru alte motive decat ele prevazute de lege, fiind inadmisibila repunerea in discutie a unor probleme de fond ce au fost solutionate de instanta si care s-a pronuntat asupra motivelor de casare invocate de parte.
Fata de considerentele prezentate s-a retinut ca, desi s-au invocat dispozitiile art. 318C.P.civ., nu sunt intrunite cerintele prevazute de acest text si s-a respins contestatie in anulare formulata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri