Mai bine pentru magistrati!
Magistratii romani au acum un motiv de bucurie, odata cu hotararea luata zilele trecute de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In concret, decizia luata de ICCJ consta in acordarea unui spor de suprasolicitare neuropsihica pentru judecatori, procurori, cat si pentru personalul auxiliar din justitie. Valoarea acestui spor ii va multumi cu siguranta pe magistrati, avand in vedere ca aceasta se ridica la aproximativ 50% din salariul lunar, iar beneficiul va fi acordat chiar retroactiv pentru ultimii trei ani de activitate.
In acest sens fiecare magistrat, grefier sau arhivar va putea intra in curand, in posesia catorva zeci sau chiar sute de milioane de lei vechi. Totul a pornit din anul 2000, cand Guvernul a abrogat ordonanta care dadea dreptul magistratilor sa primeasca aceste sporuri. Ulterior o parte dintre cei vizati de lege au deschis actiuni, atacand decizia Executivului.
Odata ajuns in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conflictul s-a rezolvat in urma dezbaterilor din cadrul sectiilor unite ale institutiei. Astfel, probabil cum era si de asteptat, 60 de judecatori dintre cei 80 prezenti la dezbateri au fost de acord ca magistratii sa primeasca sporurile amintite.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Arhiva Editorial E-JURIDIC
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform legislatiei actuale, dupa ce un angajat este platit timp de 24 de luni consecutive cu salariul minim brut garantat in plata, acesta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat minimul de la acel moment. Este corect ca: Pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2022, perioada de referinta pentru calculul celor 24 de luni incepe din 1 ianuarie 2022, iar acesti angajati trebuie sa aiba un salariu mai mare decat minimul incepand cu 1 ianuarie 2024? Pentru contractele incheiate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care pana in 30.11.2024 are concediu medical cod 14 din , in 7 decembrie ar avea complete zilele de 1 an jumate de concediu medical pentru acest cod, angajatul doreste sa revina la munca in 2 decembrie, el va mai putea benefica de concediu medical tot pe acest cod 14, sau concediu medical cu alt cod in ianuarie sau februarie 2025 ... anul 2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate doreste sa angajeze o persoana care are atat cetatenie romana, cat si moldoveana, care sa lucreze in regim de telemunca de la domiciliul sau din Republica Moldova. Firma are sediul in Romania, nu are punct de lucru in Republica Moldova. In baza acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Republica Moldova, inteleg ca pentru perioada de pana la 183 de zile taxele si impozitele se retin si vireaza in Romania. Avand in vedere ca se vor depasi cele 183 de zile, ne puteti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<