Fostul deputat PDL, Ioan Oltean, a fost acuzat din nou in dosarul ANRP pentru coruptie. Faptele sunt aceleasi ca in primul dosar.
Dosarul a fost restituit la DNA de Inalta Curte in martie 2017, motivul fiind faptul ca rechizitoriul a fost neregulamentar intocmit, iar neregularitatea acestuia nu a fost remediata la timp de procurori, ''astfel incat nu se poate stabili obiectul sau limitele judecatii''.
Joi, procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Oltean infractiunile pentru care l-au pus pentru a doua oara sub urmarire in dosarul ANRP - complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
La iesirea de la DNA, Ioan Oltean a mentionat ca i s-a adus la cunostinta ca este cercetat in continuare in dosarul ANRP si ca acuzatia este aceeasi cu cea pentru care a fost trimis in judecata in prima faza.
"Pot sa va spun decat ca suntem in faza de procedura nepublica si ca orice se intampla e in faza de secret. Acuzatiile au ramas aceleasi. Aceleasi acuzatii mi le-au reamintit. Nu stiu cand voi veni la declaratii, cand or sa ma cheme", a declarat Oltean.
La intrare in sediul DNA, el a aratat ca asteapta o solutie in acest dosar, care a fost retrimis procurorilor de ICCJ. "Vom trai si vom vedea ce se va intampla. Intr-un fel sau altul lucrurile trebuie clarificate. Dosarul a fost trimis definitiv de Inalta Curte acum doi ani. El trebuie acum inchis fie printr-o clasare, fie printr-o retrimitere la instanta", a explicat Oltean.
Pe 7 martie 2017, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis definitiv restituirea la DNA a dosarului in care fostul deputat Ioan Oltean era acuzat, alaturi de Crinuta Dumitrean, fost presedinte al ANRP, de acordarea unor despagubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul fiind de aproape 100 de milioane de lei.
Potrivit deciziei Instantei supreme, motivul restituirii il constituie faptul ca rechizitoriul a fost neregulamentar intocmit de catre DNA, iar neregularitatea rechizitoriului nu a fost remediata la timp de procurori, astfel incat nu se poate stabili obiectul sau limitele judecatii (art. 364 alin. (3) lit. a din Cpp).
In iulie 2016, Ioan Oltean a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, iar Crinuta Dumitrean este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Marko Atilla Gabor.
De asemenea, au fost deferiti justitiei omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despagubirii, si evaluatorul Sergiu Negurici.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumparat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren in suprafata de 61.857 de metri patrati situat in municipiul Pitesti. Persoana respectiva a vandut aceste drepturi dupa ce timp de opt ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce o determinase sa initieze si un proces.
Dupa doar cateva luni, pe 17 iunie 2010, membrii Comisiei ANRP, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru, desi acesta nu indeplinea cerintele de solutionare in regim de urgenta a dosarului de despagubire, spuneau procurorii conform Agerpres.
Anchetatorii sustineau ca membrii comisiei au fost influentati de Ioan Oltean, care avea o relatie apropiata cu presedintele de la acea data al ANRP, Crinuta Dumitrean.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri