Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a adresat astazi o scrisoare deschisa catre Presedintele Senatului si catre Biroul Permanent al Senatului:
„Validarea de catre Senat a celor opt magistrati alesi in conformitate cu legea in Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta, in lumina deciziei Curtii Constitutionale nr. 53 din 25 ianuarie 2011, singura optiune legala, avand in vedere dispozitiile art.147 alin 4. din Constitutie, care prevad obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale.
Orice alta solutie decat cea prevazuta in decizia Curtii Constitutionale ar fi contrara Constitutiei.
Formulez un apel catre Presedintele Senatului si catre Biroul Permanent al Senatului, sa initieze procedurile necesare punerii in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale.
Validarea celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii va permite normalizarea functionarii acestuia si eliminarea oricarei incertitudini privind conducerea treburilor Justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii este o institutie care isi are izvorul in Constitutie, orice amanare directa sau indirecta a constituirii si asigurarii functionalitatii acestuia reprezinta o atingere adusa Constitutiei, cu atat mai mult cu cat este dispusa expressis verbis de decizia Curtii Constitutionale, precitata.
Intarzierea in validarea celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii submineaza increderea in stabilitatea institutionala a acestuia, alimenteaza ideea blocarii activitatii sale din interese politice, creeaza premisele blocajului functional, cum ar fi in cazul incuviintarii unor masuri cerute de procuror sau numirea de noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Suntem la curent cu faptul ca se discuta despre amanarea sine die a validarii celor opt magistrati alesi legal, sau invalidarea intregii liste, pana cand ar interveni o eventuala decizie a instantei de drept comun de admitere a recursului formulat de un candidat neeligibil, anterior deciziei Curtii Constitutionale. O astfel de situatie ar conduce la o contrapunere a deciziei instantei de drept comun cu decizia Curtii Constitutionale, creandu-se in acest fel un pretext pentru ignorarea deciziei Curtii Constitutionale.
Este de datoria noastra sa semnalam faptul ca un astfel de scenariu va produce efecte negative asupra credibilitatii noastre ca stat membru al Uniunii Europene, in raport cu responsabilitatile pe care ni le-am asumat in reformarea Justitiei.
Suntem intr-un moment foarte important al relatiei noastre cu Comisia Europeana si Statele Membre, care trebuie gandita pe termen lung pe toate palierele politice, atat cele care tin de executiv, cat si cele care tin de legislativ. Aceasta relatie se va configura pe termen lung in functie de modul in care vom sti sa rezolvam impreuna agenda modernizarii Justitiei.
De aceea, in calitate de ministru al Justitiei formulez si un apel individual catre fiecare dintre senatori, indiferent de aparatenenta politica, sa dea curs punerii in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale, in sensul validarii celor opt magistrati alesi legal in Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a evita consecinte neprevazute, intr-un context in care interesele noastre in plan european sunt afectate de situatia interna legata de coruptie si blocarea unor dosare ale Justitiei prin masuri politice.
De asemenea, se impune notat faptul ca situatia creata produce o serioasa ingrijorare in sistemul judiciar, fapt semnalat prin scrisoarea presedintilor de curti de apel, a procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel si a Procurorului General al Romaniei.
Exista deja o serioasa ingrijorare a mediilor europene de profil, exprimata prin luarile de pozitii din partea unor organizatii paneuropene ale magistratilor, respectiv prin declaratiile MEDEL si Retelei Consiliilor Judiciare.
Ministerul Justitiei a luat de asemenea nota de comunicatul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care se arata ca activitatea acesteia este afectata de stagnarea procesului de numire de noi judecatori, de care este nevoie urgenta, in special in activitatea Sectiei Penale. Intarzierea validarii de catre Senat a celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii conduce la intarzierea numirii de noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecatori de care aceasta are nevoie urgenta, conform propriului comunicat (...)”