O noua directiva europeana va permite tinerilor de 17 ani sa se poata urca la volan, cu conditia sa fie insotiti de un conducator auto experimentat. Totodata, noua directiva introduce verificarea vederii si a sanatatii cardiovasculare pentru soferii in varsta.
Saptamana trecuta, Consiliul si Parlamentul European au ajuns la un acord politic cu privire la
actualizarea directivei UE pentru permisele de conducere.
Aceasta actualizare va avea un impact important asupra eliberarii permiselor de conducere pe intreg teritoriul UE, permitand actualizarea cerintelor minime legate de capacitatea de a conduce a conducatorilor auto in intreaga UE, armonizarea normelor privind perioadele de proba pentru soferii incepatori si crearea unui regim de conducere "insotita" in cazul permisului obtinut la varsta de 17 ani.
Permis de conducere digital
Potrivit unui comunicat oficial, pana la sfarsitul anului 2030 va fi disponibil permisul auto digital, care va fi stocat in Portofelul Digital de Identitate al UE. Noul permis de conducere digital va fi recunoscut in toate statele membre ale UE. In acelasi timp, soferii vor avea dreptul sa solicite un permis de conducere fizic.
Ambele versiuni – fizica si digitala – vor fi valabile pentru a conduce autoturisme si motociclete pe o durata mai mare decat in prezent, si anume 15 ani de la data eliberarii, cu exceptia cazului in care permisul de conducere este utilizat drept carte de identitate (10 ani).
Soferii incepatori vor avea o perioada de proba de doi ani
O alta masura prevazuta in noua directiva se refera la armonizarea proceselor de examinare medicala in vederea obtinerii permisului auto in statele membre.
Atunci cand elibereaza permise de conducere, toate statele membre vor solicita fie un control medical, fie o examinare pe baza unei autoevaluari. De asemenea, soferii incepatori vor invata despre riscurile utilizarii telefonului la volan, pericolele unghiului mort, deschiderea in siguranta a usilor, precum si despre sofatul pe zapada si in conditii de polei. In plus, se va stabili o perioada de proba de cel putin doi ani. In cursul acestei perioade de proba, ar trebui sa se aplice norme sau sanctiuni mai stricte pentru conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
In acest fel, oficialii UE vor sa se asigure ca soferii sunt mai bine pregatiti pentru situatiile reale ce pot aparea in trafic.
Valabilitate de 15 ani pentru permisele auto
Permisele auto vor fi valabile 15 ani (sau 10 ani daca sunt folosite ca document de identitate national), iar cele pentru camioane si autobuze trebuie reinnoite la fiecare cinci ani.
In cazul soferilor mai in varsta, tarile UE pot decide reducerea valabilitatii permisului. Examenul medical initial va include verificarea vederii si a sanatatii cardiovasculare.
Reducerea varstei pentru permise profesionale
Soferii de camioane vor putea obtine permisul auto profesional de la 18 ani, iar cei de autobuze de la 21 de ani, daca detin un certificat de competenta profesionala.
In 2024, 19.800 de persoane si-au pierdut viata in accidente rutiere in Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta o scadere usoara de 3 puncte procentuale comparativ cu anul precedent. Cele mai sigure sosele din Europa sunt in Suedia si Danemarca, cu 20, respectiv 24 decese la 1 milion de locuitori, in timp ce Bulgaria si Romania se afla in coada clasamentului, cu 74, respectiv 77 de decese la 1 milion de locuitori.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O firma are voie sa ofere angajatilor sume de 300 de lei si de Paste si de Craciun, fara sa suporte contributii la ele? Este ok sa ofere mai multl de 300 ron/an? Ce text de lege avem ca putem oferi 300 RON fiecarui angajat fara a suporta contributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cat timp de la nasterea copilului se poate efectua concediul paternal? Se poate depune cerere in primele 8 saptamani, dar efectuarea concediului sa fie dupa acea perioada de 8 saptamani de la nasterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit pentru un salariat al nostru mai multe popriri salariu definitive de la mai multi executori judecatoresti pentru imprumuturi luate de la IFN-uri. Va rugam sa ne spuneti daca atunci cand ii retinem conform acestor popriri, jumatate din salariul net, trebuie sa luam in considerare si suma tichetelor de masa pe care i le acordam sau nu. Deci ce intra in jumatate din salariul net pe care trebuie sa i-l retinem si redirectionam catre executori? Doar jumatate din salariul net sau jumatate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<