Cursurile de prim ajutor si de
conducere defensiva ar putea deveni obligatorii pentru candidatii la examenul de sofer. Un proiect legislativ initiat de un grup de deputati si senatori propune mai multe masuri care sa-i responsabilizele pe participantii la trafic si care, pe termen lung, sa determine o scadere a numarului de accidente in Romania.
Proiectul de lege, care vine sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu modificarile si completările ulterioare, arata ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de desele la 1 milion de locuitori). In plus, in ciuda unei mici scaderi a gradului accidentelor produse intre anii 2009 si 2019, Romania se afla in continuare in topul statelor cu cele mai multe accidente produse in traficul rutier.
Principalele cauze ale accidentelor grave in Romania
Printre cauzele producerii accidentelor rutiere in Romania, asa cum sunt enumerate de Politia Romana, sunt: viteza, traversarea neregulamentara a pietonilor, abateri ale biciclistilor, neacordarea de prioritate, depasirea neregulamentara sau conducerea sub influenta alcoolului.
Astfel, mentioneaza initiatorii proiectului legislativ, cauzele enumerate arata ca o parte dintre conducatorii auto nu isi insusesc o conduita preventiva in trafic si nu dispun de o serie de informatii esentiale in vederea formarii unor deprinderi menite sa gestioneze optim situatiile de risc din trafic.
"Cifrele economice ale dezastrelor din trafic sunt uriase. Conform Buletinului Sigurantei Rutiere pentru anul 2020, in urma accidentelor rutiere produse pe teritoriul Romaniei, au fost platite despagubiri brute in valoare totala de 3.181.026.059 de lei prin intermediul firmelor de asigurari, 79% din aceasta suma fiind platita pentru daune materiale, iar 21% reprezinta despagubiri pentru vatamari corporale", se arata in proiectul de lege.
Cursurile de conducere defensiva si de prim ajutor, obligatorii la examenul de sofer
Prin urmare, initiatorii propunerii legislative cer introducerea a doua cursuri obligatorii in vederea obtinerii permisului de conducere sau a restituirii acestuia dupa o
sanctiune complementara dispusa de organele competente.
1. Cursul de conducere defensiva reprezinta cursul teoretic si practic prin care conducatorii auto si candidatii pentru obtinerea permisului de conducere auto invata sa constientizele si sa identifice riscul pe care il implica circulatia pe drumurile publice, se informeaza cu privire la comportamentul vehiculelor in situatii critice si cu privire la modul corect de a reactiona in vederea iesirii din aceste situatii, invata sa adopte o atitudine defensiva menita sa previna aparitia conflictelor sau a situatiilor limita in timpul conducerii autovehiculelor pe drumurile publice.
2. Cursul practic de prim ajutor in cazul accidentelor rutiere reprezinta pregatirea speciala a conducatorilor auto si a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere auto in dobandirea competentelor privind aplicarea masurilor de prim ajutor in cazul accidentelor rutiere, inainte de interventia cadrelor medicale.
Cele doua cursuri ar urma sa fie introduse in cadrul pregatirii teoretice si practice pe care o realizeaza persoanele care solicita prezentarea la examentul pentru permisul auto. Candidatii vor fi obligati sa parcurga cursul de conducere defensiva si cursul practic de prim ajutor in cazul accidentelor rutiere.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, cursurile ar urma sa fie integrate in pachetele de servicii de instructie pe care le ofera scolile autorizate de soferi.
Proiectul legislativ a trecut tacit de Senat, in ciuda avizelor negative primite de la Consiliul Economic şi Social, respectiv Consiliului Legislativ, si va fi supus la vot in Camera Deputatilor.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat, cetatean polonez si/sau german, angajat in Romania cu contract individual de munca la un angajator roman, doreste sa lucreze in regim de telemunca de la resedinta sa din Polonia si/sau Germania, dupa caz, pe durata nedeterminata. Ce implicatii fiscale sunt pentru companie si angajat, din punct de vedere al platii contributiilor sociale si al impozitului pe salariu? Intrucat se preconizeaza ca durata sederii pe teritoriul Poloniei si/sau Germaniei, dupa caz, va fi mai mare de 183 de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat roman este detasat in R. Moldova incepand din 2018 si pana la data de 18.09.2022. Incepand cu data de 17 martie 2022 salariatul a intrat in concediu medical pana in prezent. Va rog sa-mi spuneti daca concediul medical suspenda aceasta detasare si, daca da, cum se poate plati acest concediu medical in Romania, dat fiind faptul ca incepand cu 01 august 2021 salariatului i s-au retinut si platit contributiile sociale si impozitul pe salariu in R. Moldova cum se va constitui baza de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere modificarile si completarile aduse Legii 202/ 2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, precum si definitia data sintagmei formule flexibile de lucru, vin cu o intrebare. Cum putem interpreta ultimul punct al articolului 10.6 ? 6 Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care: e salariata/salariatul si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru. Inseamna acest lucru ca salariatii ce presteaza activitate in regim de telemunca,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<