In ziua de 26 septembrie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, urmatoarele sesizari:
1. Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de un numar de 26 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
2. Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.248/2000 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale „Petromidia” S.A. Constanta, sesizare formulata de Presedintele Romaniei.
In cadrul aceleiasi sedinte:
3. Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l ) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a discutat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune, formulata de un numar de 70 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
4. Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a discutat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.30 alin.(3) si (4) din Regulamentul Senatului, precum si ale Hotararilor Plenului Senatului nr.24/2012 si nr.25/2012, sesizare formulata de un numar de 28 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
In urma deliberarilor, s-a decis:
1. Referitor la primul dosar, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in parte, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.3, art.18 si art.19 din Legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene sunt neconstitutionale.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
2. Referitor la cel de-al doilea dosar, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.248/2000 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale „Petromidia” - S.A. Constanta.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.
3. Referitor la cel de-al treilea dosar, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputatilor si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr.28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune este neconstitutionala in ceea ce priveste desemnarea candidatilor de catre grupurile parlamentare reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Referitor la ultimul dosar, Curtea Constitutionala a hotarat amanarea solutionarii sesizarii de neconstitutionalitate pentru data de 27 septembrie 2012, ora 11.
Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.