Legea nr. 274 din 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, asadar prin impacare nu mai poate fi oprita ancheta in caz de furt calificat.
Legea nr. 274 din 2020 care modifica Codul penal a aparut deja in
Monitorul Oficial nr. 274/2020, asadar chiar si in cazul in care intervine impacarea ancheta autoritatilor cu privire la furtul calificat nu va mai putea fi stopata.
Conform Codului penal pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 274/2020 victimele puteau sa decida inceperea sau stoparea anchetei cu privire la furtul calificat. Aceasta "putere" a victimei era valabila doar pentru furtul simplu, furtul calificat si furtul de folosinta. De acum incolo, impacarea pentru furtul calificat nu va mai opri ancheta. Ramane, insa, in vigoare impacarea pentru furt simplu si furt de folosinta.
Judecatorul Cristi Danilet ofera un exemplu elocvent cu privire la aceasta noutate.
"Sa presupunem ca hotii furau noaptea, prin efractie, deghizati, prin violare de domiciliu sau avand asupra lor arme. Victima anunta politia. Politia incepea cercetarile, urma prinderea. Veneau cu hotii la procuror care propunea arestarea. Mai ales daca erau recidivisti si fara loc de munca si actionand in grup, judecatorii dispuneau arestarea preventiva. In cursul anchetei, hotii gaseau o cale sa convinga victima sa se impace. De regula, ii cumparau acesteia acceptul sau o amenintau.
Am avut un caz in care inculpatul a comis furt din locuinta, a fost anchetat in stare de libertate si pentru ca victima a refuzat sa se impace, infractorul venea in fiecare dimineata in fata imobilului cand victima pleca la serviciu si spunea doar atat „Buna dimineata!”. Ei, cat poti sa rezisti la o asemenea presiune sa vezi zilnic in fata casei unde iesi cu copiii pe cel care ti-a intrat in apartament si ti-a cotrobait prin lucruri?! Victima a decis sa scape acceptand impacarea si, astfel, procurorul a inchis dosarul.
Cunosc multe cazuri de furt a unor autoturisme scumpe. Politia incepe cercetarile, da masina in cautare peste tot, o gasesc in strainatate, victima fericita intra in posesia ei din nou, dupa care decide sa se impace cu hotii. Practic, politistii au actionat ca un fel de recuperatori platiti de stat. Dar munca lor este zero fata de faptul ca hotii raman in libertate si le dau, apoi, din nou de lucru", explica Danilet.
Pct. 2 din
Legea nr. 274/2020 stipuleaza urmatoarele: