Deschiderea succesiunii are loc la decesul unei persoane.
La cerere, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care se stabileste calitatea succesorilor si bunurile ramase de la defunct. Cererea se adreseaza unui notar public de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului.
Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie in fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decat in aceasta calitate.
In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.
Succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariu pentru notarul public.
In situatiile in care exista riscul ca pasivul mostenirii sa fie mai mare decat activul, este indicat ca succesibilii sa indeplineasca procedurile legale de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar.
Acte necesare la dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale
1. Cererea.
Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;
Daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.
2. Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie).
3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.
4. Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.
5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.
6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).
7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.
ATENTIE!
Pentru minori si interzisii judecatoresti, alienati mintal, acceptarea se face sub beneficiu de inventar, asistati de reprezentantii lor legali.