Intrebare: Buna ziua. Am inceput acum 2 ani procedura de a obtine autorizatia de constructie pentru amenajarea unui pod (mansardare partiala) realizata in 2000.
Urmand procedura am obtinut toate aprobarile necesare de la toate institutiile, am facut toate proiectele si am depus dosarul la primarie in vedere obtinerii autorizatiei de constructie pentru a intra in legalitate. Raspunsul a fost negativ intucat ni se cere acordul tuturor vecinilor din curtea in care locuim precum si din curtea alaturata.
Mentionez ca am luat declaratiile notariale ale tuturor vecinilor din curte (7 din 7) precum si 4 din 6 care locuiesc in curtea vecina. In privinta celorlalti 2: unul este plecat din tara de ani de zile - nu avem cum sa-l contactam, iar celalalt nu vrea sa semneze. Ce se poate face? De la primarie ni s-a respins de 2 ori dosarul chiar daca practic nu exista nici o constructie care sa fie alipita de zidul nostru in curtea vecina. Deci nu afecteaza in nici un fel mansarda noastra, nici graduL de insorire , nici rezistenta vreunei constructii...
Mentionez ca urmeaza sa ne expire toate avizele in 2 luni si nu ne lipsesc decat aceste 2 semnaturi pe care ni le cer aparent insistent de la primarie.
Va multumesc anticipat!
Raspunsul consultantului:
In conformitate cu prevederile Legii 50/1991 de autorizare a lucrarilor de constructii, proiectul tehnic trebuie sa contina, va citez “acordul vecinilor conform prevederilor legale in vigoare, exprimat in forma autentica, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau în imediata lor vecinatate - si numai daca sunt necesare masuri de interventie pentru protejarea acestora -, pentru lucrari de constructii necesare în vederea schimbarii destinatiei in cladiri existente, precum si in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate.”
Eu inteleg ca nu e vorba de o constructie noua sau de schimbarea destinatiei cladirii de locuinte deja existenta la nivelul careia doriti sa amenajati o mansarada.
In concluzie, apreciez ca nu aveti nevoie de acordul vecinilor din cealalta cladire/curte pentru mansardare.
Notificati primaria referitor la aceste aspecte si solicitati emiterea autorizatiei de construire, in caz contrar urmand sa va adresati instantei de contencios administrativ pentru a obliga primaria la emiterea acestei autorizatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<