Teodor Nita, singurul procuror specializat pe infractiuni de mediu din Romania, spune ca problema gunoaielor este una din ce in ce mai agravanta, insa el si colegii sai care acum urmeaza pregatirea nu au cum si cu ce lucra.
Garda de Mediu poate dispune amenzi, iar impreuna cu Politia pot sanctiona chiar si prin confiscare faptasii prinsi ca polueaza mediul inconjurator. Odata ce se creioneaza o speta penala, lucrurile se opresc aici pentru ca exista un singur procuror specializat pe infractiuni de mediu pentru intreaga tara - Teodor Nita. Faptasii, asadar, sunt pregatiti sa scape rapid de amenzi si uita ca mai au vreo alta raspundere in fata legii.
"Noi nu avem nimic in acest moment. Nu avem dispozitii legale, personal specializat si suficient, nu avem logistica si, mai grav, nu avem o baza de date de care sa ne putem folosi corespunzator. Nu avem cum sa stopam acest fenomen, desi am avertizat despre el. (...) Vine o apocalipsa de gunoaie. In 10 ani vom deveni dintr-un picior de plai, o lada de gunoi. E foarte serioasa situatie si sunt responsabil cand spun asta.", a precizat procurorul.
El a aratat ca problema pleaca de la insasi legislatia in vigoare.
"Totul porneste de la dispozitii legale insuficiente. Avem prevederi care permit intrarea gunoiului in tara si, culmea, chiar legea incurajeaza poluarea apelor si a aerului", a spus Nita.
El a aratat ca Inspectia Apelor, aflata in subordinea ANAR, ar trebui teoretic sa controleze tot ce se intampla in tara cu apele tarii. Procurorul spune ca exista "o trasnaie de lege" care permite doar aplicarea de amenzi sau penalitati care se constituie buget pentru ANAR si astfel se permite poluarea apelor pentru ca sanctiunile sa poata fi aplicate dupa efectuarea faptei.
Referindu-se la arderile de deseuri efectuate in apropierea marilor municipii din Romania, procurorul a spus ca, in primul rand, trebuie verificata intrarea deseurilor in tara. Persoanele fizice care pornesc aceste arderi, in majoritatea cazurilor, nu pot fi urmarite pentru ca nu au identitate sau domiciliu stabil. Fortele de ordine nu ii mai pot gasi pentru a-i prezenta instantei si astfel se renunta la dosar.
Teodor Nita mai subliniaza si faptul ca ar trebui controlate firmele care produc ciment, intrucat acestea ard tot felul de lucruri sub titulatura de "deseuri derivat". Mai mult, Garda de Mediu are laborator, insa acesta nu este acreditat si nu poate fi folosit pentru a stabili daca si cum se incalca legea. Mai mult, inspectorii de mediu lucreaza pana la ora 16.
Gazele arse ajung in atmosfera pentru ca nu se utilizeaza racitoarele si se imbina cu ploaia, dupa care oamenii pot dezvolta afectiuni serioase precum cancerul.
Nita a spus ca el va continua sa faca atat cat poate si sa aduca la cunostinta publicului ca este nevoie de legi care sa permita infaptuirea corecta si concreta a justitiei. El chiar a redactat o propunere legislativa si urmeaza ca aceasta sa fie adoptata.
"La Garda de Mediu exista foarte putini oameni. Sunt cei mai prost platiti bugetari. Mai mult, n-au nici macar benzina sau masini pentru a interveni in situatii de urgenta. Lor, insa, le trebuie si laboratoare, si tehnologie! In fiecare punct vamal ar trebui sa existe un comisar care sa verifice importurile de gunoi ca sa nu le mai vedem arse pe camp, in sate sau in fabricile de ciment", a spus Nita.
El a conchis interventia sa printr-un avertisment: "Daca nu facem nimic acum, in 20 de ani vom trai cu totii o nenorocire!".