Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor. Capitolul IV Formarea profesionala continua
Capitolul IV Formarea profesionala continua
Articolul 81
(1) Formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor constituie garantia independentei si impartialitatii in exercitarea functiei. Formarea initiala si continua este un drept si o indatorire pentru judecatori si procurori.
(2) Formarea profesionala continua trebuie sa tina seama de dinamica procesului legislativ si consta, in principal, in cunoasterea si aprofundarea legislatiei interne, a documentelor europene si internationale la care Romania este parte, a jurisprudentei instantelor judecatoresti si a Curtii Constitutionale, a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a dreptului comparat, a normelor deontologice, in abordarea multidisciplinara a institutiilor cu caracter de noutate, precum si in cunoasterea si aprofundarea unor limbi straine si operarea pe calculator.
Articolul 82
Responsabilitatea pentru formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor revine Institutului National al Magistraturii, conducatorilor instantelor sau parchetelor la care acestia isi desfasoara activitatea, precum si fiecarui judecator si procuror, prin pregatire individuala.
Articolul 83
(1) Judecatorii si procurorii participa, cel putin o data la 3 ani, la programe de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, de institutii de invatamant superior din tara sau din strainatate ori la alte forme de perfectionare profesionala.
(2) Cheltuielile de cazare si masa ale judecatorilor si procurorilor straini, ale cursantilor sau ale reprezentantilor altor institutii de formare profesionala din strainatate, care participa, in cadrul unor programe de cooperare, la activitatile de formare profesionala organizate de Institutul National al Magistraturii, pot fi suportate din bugetul acestei institutii.
(3) Judecatorii si procurorii au obligatia de a urma in cadrul programelor de formare profesionala continua un curs intensiv pentru invatarea sau aprofundarea unei limbi straine si un curs intensiv pentru initierea sau aprofundarea cunostintelor de operare pe calculator organizate de Institutul National al Magistraturii sau de instantele judecatoresti sau parchete, de institutii de invatamant superior din tara sau din strainatate, precum si de alte institutii de specialitate.
(4) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii aproba anual, la propunerea Institutului National al Magistraturii, programul de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor.
(5) Formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor se realizeaza tinand seama de necesitatea specializarii lor.
Articolul 84
(1) Cheltuielile de cazare si masa ale judecatorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, auditorilor de justitie, personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii, care participa la activitatile de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, se suporta din bugetul acestei institutii.
(2) Plafonul maxim al cheltuielilor prevazute la alin. (1) si la art. 83 alin. (2) se stabileste prin decizie a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Cazarea participantilor se poate realiza in structurile de primire turistice in limita plafonului maxim stabilit prin decizie a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, independent de clasificarea acestora.
(3) Cheltuielile de transport ale judecatorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor aferente activitatilor de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii se suporta din bugetul institutiilor unde indeplinesc functia de baza.
(4) Cheltuielile de transport ale auditorilor de justitie si ale personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii aferente activitatilor de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii se suporta din bugetul acestei institutii.
(5) Judecatorii, procurorii, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, auditorii de justitie, precum si personalul de instruire care participa la activitatile de formare organizate de Institutul National al Magistraturii nu beneficiaza de diurna de delegare de la institutiile unde indeplinesc functia de baza.
Articolul 85
(1) In cadrul fiecarei curti de apel si in cadrul fiecarui parchet de pe langa curtea de apel se organizeaza periodic activitati de formare profesionala continua, constand in consultari, dezbateri, seminare, sesiuni sau mese rotunde, cu participarea Institutului National al Magistraturii. Tematica acestora se aproba de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Cheltuielile aferente organizarii activitatilor prevazute la alin. (1), inclusiv cele privind cazarea, masa si transportul personalului de instruire si al participantilor, se suporta din bugetul curtii de apel sau, dupa caz, al parchetului de pe langa curtea de apel. In cazul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea institutului, in aceasta calitate, la activitatile prevazute la alin. (1), cheltuielile privind cazarea, masa si transportul acestuia se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.
(3) Plafonul maxim al cheltuielilor prevazute la alin. (2) se stabileste prin ordin al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cazul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor, la activitatile prevazute la alin. (1), plafonul maxim al cheltuielilor se stabileste in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. (2).
(4) Cheltuielile cu salarizarea personalului de instruire care participa la activitatile prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul curtii de apel sau, dupa caz, al parchetului de pe langa curtea de apel. In cazul personalului de instruire angajat la plata cu ora al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor, la activitatile prevazute la alin. (1), cheltuielile cu salarizarea personalului de instruire se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.
(5) Judecatorii, procurorii, precum si personalul de instruire care participa la activitatile prevazute la alin. (1) nu beneficiaza de diurna de delegare de la institutiile unde indeplinesc functia de baza.
(6) Presedintele curtii de apel sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel desemneaza judecatorii, respectiv procurorii, care raspund de organizarea activitatii de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor de la curtea de apel si instantele din circumscriptia acesteia, respectiv de la parchetul de pe langa curtea de apel si parchetele subordonate.
Articolul 86
Dispozitiile privind formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor se aplica in mod corespunzator si personalului de specialitate juridica asimilat acestora.