Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor, Capitolul IX - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor, Capitolul IX - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor. Capitolul IX Suspendarea din functie si incetarea functiei de judecator sau de procuror

Capitolul IX Suspendarea din functie si incetarea functiei de judecator sau de procuror

Articolul 197
(1) Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri:
a) cand a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, de la momentul ramanerii definitive a incheierii prin care judecatorul de camera preliminara a dispus inceperea judecatii;
b) cand fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu;
c) cand fata de acesta s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta;
d) cand sufera de o boala psihica care il impiedica sa isi exercite functia in mod corespunzator;
e) cand a fost sanctionat disciplinar cu sanctiunea suspendarii din functie;
f) cand, in cadrul procedurii disciplinare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din functie, in conditiile legii;
g) in perioada cuprinsa intre data comunicarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare a excluderii din magistratura si data eliberarii din functie, daca Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori apreciaza ca se impune aceasta masura in raport cu natura si gravitatea faptei si urmarile acesteia.
(2) Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. d) care il pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile poate fi suspendat din functie, la cererea sa, a presedintelui instantei sau al parchetului ori a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile pentru incapacitate temporara de munca. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza propunerilor nominale ale ministrului sanatatii. Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata printr-o noua expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin noul raport de expertiza comisia stabileste si termenul la care judecatorul sau procurorul urmeaza sa revina la reexaminare. Daca in urma noului raport de expertiza se constata insanatosirea, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului. In caz contrar, sectia poate dispune prelungirea suspendarii din functie sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare. Metodologia privind efectuarea expertizei medicale de specialitate se aproba de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea comisiei medicale de specialitate.
(3) Actul prin care s-au dispus masurile prevazute la alin. (1) lit. a)-c) cu privire la un judecator ori procuror se comunica in termen de 24 de ore Sectiei pentru judecatori sau Sectiei pentru procurori, dupa caz, a Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 198
(1) Suspendarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune de catre Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, incepand cu data stabilita in hotararea sectiei.
(2) In perioada suspendarii din functie dispuse in temeiul art. 197 alin. (1) lit. a)-c) si e)-g), judecatorului si procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de art. 227 si art. 231 si nu i se platesc drepturile salariale, dar i se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz. Aceasta perioada nu constituie vechime in munca si in functie.
(3) Pe perioada suspendarii din functie potrivit art. 197 alin. (1) lit. d) si alin. (2), judecatorului sau procurorului i se plateste o indemnizatie neimpozabila egala cu 80% din indemnizatia de incadrare lunara neta din ultima luna de activitate inainte de data suspendarii din functie si ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de prezenta lege.

Articolul 199
(1) In cazul prevazut la art. 197 alin. (1) lit. d), boala psihica se constata printr-o expertiza medicala de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza propunerilor nominale ale ministrului sanatatii.
(2) In situatia in care exista indicii ca un judecator sau procuror sufera de o boala psihica, la sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului, a colegiului de conducere al instantei sau parchetului ori din oficiu, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecatorului sau procurorului la expertiza medicala de specialitate prevazuta la alin. (1).
(3) In cazul in care comisia medicala de specialitate constata ca judecatorul sau procurorul sufera de o boala psihica care il impiedica sa isi exercite functia in mod corespunzator, acesta este suspendat din functie prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Prin raportul de expertiza comisia stabileste si termenul la care judecatorul sau procurorul urmeaza sa revina la reexaminare.
(4) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata printr-o noua expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Daca in urma noului raport de expertiza se constata insanatosirea, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului. In caz contrar, sectia poate dispune prelungirea suspendarii din functie sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare.
(5) Metodologia privind efectuarea expertizei medicale de specialitate se aproba de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea comisiei medicale de specialitate.
(6) In cazul in care judecatorul sau procurorul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenele stabilite, la expertizele de specialitate sau daca expertiza nu se poate efectua din motive imputabile judecatorului sau procurorului, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de art. 227 si 231. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie. Suspendarea din functie inceteaza inainte de termenul de un an, ca urmare a prezentarii judecatorului sau procurorului la expertiza de specialitate, incetarea suspendarii constatandu-se prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 200
(1) Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori comunica de indata judecatorului sau procurorului si conducerii instantei ori parchetului unde acesta functioneaza hotararea prin care s-a dispus suspendarea din functie.
(2) Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror, suspendarea din functie inceteaza, iar judecatorul sau procurorul suspendat este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functia de executie sau, dupa caz, pe perioada intregului mandat al functiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendarii. Drepturile banesti acordate sunt majorate, indexate si reactualizate la data platii, incluzand si dobanda legala penalizatoare, obligatii de plata ce se stabilesc prin ordin al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorului sau procurorului i se recunoaste vechimea in functia de judecator sau procuror pe aceasta perioada.
(3) Suspendarea din functie inceteaza si in situatia in care achitarea sau incetarea procesului penal se pronunta in prima instanta. In acest caz, drepturile prevazute la alin. (2) se acorda dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de achitare sau incetare a procesului penal.

Articolul 201
(1) Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri:
a) demisie;
b) pensionare, potrivit legii;
c) transfer intr-o alta functie, in conditiile legii;
d) incapacitate profesionala;
e) ca sanctiune disciplinara;
f) condamnarea definitiva a judecatorului sau procurorului;
g) amanarea aplicarii pedepsei sau renuntarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, precum si renuntarea la urmarirea penala confirmata de judecatorul de camera preliminara, cu exceptia situatiilor in care aceste solutii s-au dispus pentru infractiuni savarsite din culpa pentru care sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca nu afecteaza prestigiul justitiei;
h) la expirarea termenului de un an prevazut la art. 199 alin. (6) in care judecatorul sau procurorul nu s-a prezentat, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate sau daca expertiza nu se poate efectua din motive imputabile judecatorului sau procurorului;
i) neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 5 alin. (3) lit. a) si e).
(2) Eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Eliberarea din functie a judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari se face de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Trecerea in rezerva sau in retragere a judecatorilor militari si a procurorilor militari se face, in conditiile legii, de la data eliberarii din functie de catre Presedintele Romaniei, inclusiv ca urmare a pensionarii.
(5) La numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, precum si la transferul judecatorilor si procurorilor militari la instante sau parchete, altele decat cele militare, trecerea in rezerva sau in retragere se face in conditiile legii, de la data prevazuta in actul de transfer sau de numire.
(6) In cazul in care judecatorul sau procurorul cere eliberarea din functie prin demisie, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, in cazuri justificate, poate stabili un termen de maximum 90 de zile de la care demisia sa devina efectiva, perioada in care judecatorul sau procurorul este obligat sa isi indeplineasca toate atributiile in vederea finalizarii lucrarilor in curs. Presedintele instantei ori conducatorul parchetului ia masuri ca, pana la data eliberarii din functie, judecatorul sau procurorul sa isi finalizeze lucrarile in curs.
(7) Judecatorul sau procurorul eliberat din functie din motive neimputabile isi pastreaza gradul profesional dobandit in ierarhia instantelor sau a parchetelor.

Articolul 202
(1) In cazul in care judecatorul sau procurorul exercita calea de atac prevazuta de lege impotriva hotararii sectiei Consiliului Superior al Magistraturii de eliberare din functie sau impotriva hotararii prin care se propune eliberarea din functie, acesta este suspendat din functie pana la solutionarea definitiva a cauzei de catre instanta competenta.
(2) In perioada suspendarii prevazute la alin. (1), judecatorului sau procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art. 227 si 231 si nu i se platesc drepturile salariale. In aceeasi perioada, judecatorului sau procurorului i se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, potrivit legii.

Articolul 203
(1) In termen de cel mult 3 zile de la ramanerea definitiva a hotararii pronuntate intr-o cauza penala fata de un judecator sau procuror, instanta de executare comunica sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii o copie de pe dispozitivul hotararii.
(2) In sensul prezentei legi, se considera eliberati din functie din motive neimputabile judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care au fost eliberati din functie prin demisie, pensionare si transfer, cu exceptia situatiei in care, ulterior demisiei, pensionarii sau transferului le-a fost aplicata sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura.

Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 Iunie 2024
Votati articolul "Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor, Capitolul IX - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016