Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) invoca vicii "grave" de fond in sustinerea avizului negativ dat propunerilor de modificare a Legilor Justitiei, in hotarâre vorbindu-se, printre altele, despre dispozitii neconstitutionale si transpunerea necorespunzatoare a unor decizii ale Curtii Constitutionale.
"In raport de argumentele prezentate, plenul retine ca viciile grave de fond ale propunerilor legislative impun avizarea negativa a acestora. Chiar daca propunerile contin o serie de modificari ale celor trei legi ce au fost anterior agreate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, in ansamblu viciile de neconstitutionalitate semnalate si disfunctionalitatile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera in organizarea si functionarea sistemului judiciar nu permit o solutie de avizare favorabila cu observatii. O astfel de solutie ar fi fost posibila in conditiile in care, in puncte esentiale, propunerile transmise spre avizare ar fi de natura sa imbunatateasca activitatea sistemului judiciar, iar nicidecum sa constituie un regres fata de reglementarile pe care ar urma sa le inlocuiasca, din perspectiva normelor constitutionale, a independentei Justitiei si a statutului magistratului", se arata in hotarârea CSM, citata de Agerpres.
Aceeasi sursa informeaza ca avizul negativ exprimat de plenul Consiliului nu impiedica initierea unui alt demers de modificare si completare a celor trei acte normative, putând fi avuta in vedere si solutia reglementarii separate si cu celeritate a unor aspecte care deriva din decizii ale CCR, cum ar fi procedura revocarii membrilor alesi ai CSM.
De asemenea, informeaza Agerpres, propunerile de lege transmise spre avizare nesocotesc, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale.
"Relevante in acest sens sunt reglementarile din cuprinsul propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind infiintarea Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, organism reprezentantiv cu activitate nepermanenta a carui organizare si functionare ar urma sa fie stabilite prin lege si cele referitoare la infiintarea Inspectiei Judiciare ca structura unica, cu personalitate juridica ce functioneaza la nivel national, cu sediul in municipiul Bucuresti, prin reorganizarea Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii", se precizeaza in document.
CSM subliniaza ca, suplimentar fata de cele retinute in decizia din 28 septembrie, aceasta reglementare submineaza "profund" independenta IJ si din perspectiva relatiei cu Consiliul National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, dar si ca propunerea legislativa nu cuprinde niciun fel de date privind componenta, modul de organizare si functionare, procesul decizional si sursele de finantare a organismului propus a fi infiintat, acestea urmând sa fie stabilite ulterior printr-o lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE