Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor. Capitolul II Judecatorii stagiari si procurorii stagiari.

Articolul 43
(1) Auditorii de justitie opteaza pentru posturile de judecatori stagiari si procurori stagiari, potrivit art. 41.
(2) In circumscriptiile instantelor si parchetelor unde o minoritate nationala are o pondere de cel putin 50% din numarul locuitorilor, la medii egale, au prioritate fata de criteriile prevazute la art. 41 candidatii cunoscatori ai limbii acelei minoritati.
(3) Candidatului care nu si-a exercitat dreptul de alegere a postului i se propune, din oficiu, un post de catre sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Refuzul de a accepta propunerea este considerat demisie. Dispozitiile art. 31 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.
(4) Repartizarea pe posturi se afiseaza la sediul Consiliului Superior al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a acestuia.
(5) Perioada cuprinsa intre promovarea examenului de absolvire si numirea de catre sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii in functia de judecator sau procuror stagiar, precum si perioada in care o persoana a fost judecator stagiar sau procuror stagiar, daca a promovat examenul de capacitate, constituie vechime in functia de judecator sau procuror.
(6) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari se bucura de stabilitate.

Articolul 44
(1) Durata stagiului judecatorilor si procurorilor stagiari este de un an.
(2) In perioada stagiului, judecatorii si procurorii sunt obligati sa continue formarea profesionala, sub coordonarea unui judecator sau procuror anume desemnat de presedintele judecatoriei sau, dupa caz, de prim-procurorul parchetului de pe langa judecatorie.
(3) Conducerea instantelor si a parchetelor este obligata sa asigure toate conditiile pentru buna desfasurare a stagiului.
(4) Judecatorul sau procurorul care raspunde de coordonarea judecatorilor stagiari sau, dupa caz, a procurorilor stagiari intocmeste trimestrial un referat de evaluare individuala privind insusirea cunostintelor practice specifice activitatii de judecator sau de procuror.
(5) Dispozitiile prezentei legi privind stagiul se aplica si personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.

Articolul 45
(1) Judecatorii stagiari participa, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor in completuri ale instantei constituite din judecatori definitivi. In cauzele la care participa, judecatorul stagiar semneaza minutele si hotararile pronuntate si redacteaza, din dispozitia presedintelui completului, proiecte ale unor hotarari, astfel incat sa se asigure o cazuistica variata.
Opinia judecatorului stagiar se consemneaza in hotarare, iar opinia separata se motiveaza. Completurile la care participa judecatorii stagiari se stabilesc de presedintele instantei, iar neparticiparea judecatorului stagiar la judecarea unei cauze nu impiedica continuarea judecatii sau pronuntarea hotararii de catre completul compus din judecatorul definitiv.
(2) Judecatorii stagiari judeca cereri privind incuviintarea executarii silite, cererile necontencioase, precum si:
a) cererile privind pensiile de intretinere;
b) cererile de emitere a ordonantei de plata si a somatiei europene de plata;
c) cererile de valoare redusa, prevazute la art. 1.026-1.033 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cererile cu valoare redusa europene;
d) cererile avand ca obiect inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii;
e) reabilitarea;
f) constatarea interventiei amnistiei ori gratierii;
g) infractiunile prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, si de legile speciale, pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, cu exceptia infractiunilor prevazute la art. 218 alin. (1) si (2), art. 219 alin. (1), art. 223, art. 226 si 227, precum si art. 239-241 din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Modalitatea de participare la aceste completuri se stabileste prin hotarare a colegiului de conducere.
(4) Procurorii stagiari au dreptul sa puna concluzii in instanta, sa efectueze si sa semneze acte procesuale si procedurale, sub coordonarea unui procuror definitiv.
(5) Procurorul stagiar emite opinie consultativa care se motiveaza si rezolva lucrarile date in sarcina sa de prim-procurorul parchetului de pe langa judecatorie.
(6) Judecatorii si procurorii stagiari nu au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate.
(7) Solutiile procurorilor stagiari sunt contrasemnate de procurorii care ii coordoneaza.

Articolul 46
(1) Dupa incheierea perioadei de stagiu judecatorii si procurorii stagiari sunt obligati sa se prezinte la examenul de capacitate. In cazul in care judecatorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, el este obligat sa se prezinte la sesiunea urmatoare.
(2) Lipsa nejustificata de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la doua sesiuni atrage pierderea calitatii de judecator stagiar sau de procuror stagiar. In aceasta situatie judecatorul sau procurorul stagiar este obligat sa restituie indemnizatiile de auditor primite si cheltuielile de formare la Institutul National al Magistraturii.
(3) Persoana care, din motive justificate, nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate sustine acest examen daca de la incheierea stagiului pana la data fixata pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(4) Dupa trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevazute la alin. (3) sunt obligate sa efectueze din nou stagiul, potrivit legii.

Articolul 47
(1) Examenul de capacitate al judecatorilor stagiari si al procurorilor stagiari se organizeaza de Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului National al Magistraturii.
(2) Regulamentul privind examenul de capacitate al judecatorilor stagiari, respectiv al procurorilor stagiari se aproba prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) La examenul de capacitate prevazut la alin. (1) participa judecatorii stagiari si procurorii stagiari, precum si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor stagiari, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al institutiilor coordonate sau subordonate, Ministerului Public, precum si din cadrul Ministerului Justitiei si al institutiilor coordonate sau subordonate acestuia, dispozitiile privind examenul de capacitate aplicandu-se in mod corespunzator si acestei categorii de personal.
(4) Data, locul, calendarul, modul de desfasurare a examenului de capacitate, tematica si bibliografia se aproba de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii si se comunica instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, cu cel putin 90 de zile inainte de data stabilita pentru examenul de capacitate.
(5) Cererile de inscriere la examenul de capacitate, insotite de referatele de evaluare si de celelalte acte necesare potrivit Regulamentului privind examenul de capacitate al judecatorilor stagiari, respectiv al procurorilor stagiari, se depun la Consiliul Superior al Magistraturii in termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului.
(6) Se pot inscrie la examen judecatorii stagiari si procurorii stagiari al caror stagiu se va implini pana in ultima zi a examenului de capacitate.

Articolul 48
(1) Examenul de capacitate consta in verificarea cunostintelor teoretice si practice, prin probe scrise si orale.
(2) Probele scrise constau in lucrari cu subiecte distincte pentru judecatori si procurori, inclusiv solutionarea unor spete si redactarea de lucrari cu caracter practic, in functie de specificul activitatii candidatilor.
(3) Probele scrise se sustin la urmatoarele materii:
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal.
(4) Probele orale se sustin la materiile prevazute la alin. (3), drept constitutional, precum si la organizare judiciara si Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
(5) Pe durata desfasurarii probelor scrise si orale este permisa consultarea legislatiei indicate in tematica si bibliografie, cu exceptia celei comentate si adnotate.

Articolul 49
(1) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii numeste comisia de organizare a examenului, comisia de elaborare a subiectelor, comisia de examinare si comisia de solutionare a contestatiilor. Comisiile sunt conduse de presedinti desemnati prin hotararea de numire a comisiilor.
(2) Nu pot fi numite in comisii persoanele care au sotul sau sotia, rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. O persoana poate face parte dintr-o singura comisie. Din aceeasi comisie sau din comisii diferite nu pot face parte soti, rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv.
(3) Nu pot face parte din comisiile de elaborare a subiectelor, comisiilor de examinare si de solutionare a contestatiilor membrii Consiliului Superior al Magistraturii sau persoane din conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ori a Institutului National al Magistraturii.

Articolul 50
(1) Comisia de organizare a examenului de capacitate coordoneaza organizarea si desfasurarea examenului.
(2) Comisia de organizare a examenului de capacitate se compune din presedinte, vicepresedinte si membri, desemnati din randul personalului din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, inclusiv al celor cu functii de conducere. Responsabilii de sala si supraveghetorii, precum si alte persoane care desfasoara activitatea pentru buna organizare a concursului sunt desemnati de presedintele comisiei de organizare a examenului de capacitate.

Articolul 51
(1) Comisia de organizare a examenului de capacitate verifica indeplinirea conditiilor de participare la examen a candidatilor si intocmeste lista acestora cu cel putin 25 de zile inaintea datei examenului. Lista candidatilor se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.
(2) Candidatii respinsi pot formula contestatii in termen de 48 de ore de la publicarea listei prevazute la alin. (1) pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.
(3) Contestatiile se depun la Consiliul Superior al Magistraturii de catre personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sau la curtile de apel ori parchetele de pe langa acestea de catre judecatori si procurori, care le inainteaza de indata, prin fax sau e-mail, comisiei de organizare a examenului de capacitate.
(4) Contestatiile se solutioneaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (2), prin hotarare definitiva a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(5) Listele finale ale candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la examen se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.

Articolul 52
(1) Comisia de elaborare a subiectelor, comisia de examinare, precum si cea de solutionare a contestatiilor sunt numite prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, distinct pentru judecatori, respectiv procurori.
(2) Comisiile pentru judecatori sunt alcatuite din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecatori de la curtile de apel si formatori de la Institutul National al Magistraturii.
(3) Comisiile pentru procurori sunt alcatuite din procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel si formatori de la Institutul National al Magistraturii.
(4) In comisiile prevazute la alin. (1)-(3) sunt numiti si membri supleanti, care ii vor inlocui de drept, in ordinea stabilita de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii prin hotararea de numire a comisiilor, pe acei membri ai comisiei care, din motive intemeiate, nu isi pot exercita atributiile. Inlocuirea se efectueaza de presedintele comisiei respective.

Articolul 53
(1) Comisiile pentru probele scrise se constituie in mod distinct, la drept civil si drept procesual civil, respectiv la drept penal si drept procesual penal.
(2) Comisiile de la probele orale au cel putin 3 membri si se constituie in mod distinct, pentru fiecare din cele sase materii de la probele orale.

Articolul 54
(1) Comisia de elaborare a subiectelor elaboreaza subiectele de examen pentru probele scrise si orale, baremele de evaluare si de notare, pe materii de examen, iar comisia de examinare realizeaza corectarea si notarea lucrarilor scrise, precum si examinarea candidatilor la probele orale; pentru probele orale, comisia de elaborare a subiectelor elaboreaza un punctaj de evaluare.
(2) Comisia de solutionare a contestatiilor solutioneaza contestatiile la barem si la lucrarile scrise, precum si la probele orale.
(3) In cazul in care comisia de solutionare a contestatiilor respinge toate contestatiile la barem, baremele initiale de evaluare si notare devin definitive.
(4) In cazul in care membrii comisiei de solutionare a contestatiilor apreciaza ca una sau mai multe contestatii la barem sunt intemeiate, comisia elaboreaza baremele definitive.

Articolul 55
(1) Timpul destinat elaborarii lucrarilor scrise este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor si nu poate depasi 4 ore socotite din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor catre toti candidatii.
(2) Baremele de evaluare si notare stabilite pentru fiecare subiect de examen se afiseaza dupa incheierea probelor scrise, la centrele de examen. In termen de 24 de ore de la afisare candidatii pot face contestatii la barem, care se transmit Institutului National al Magistraturii si se solutioneaza potrivit art. 54 alin. (2)-(4). Dispozitiile art. 14 alin. (6)-(8) se aplica in mod corespunzator.
(3) Baremele definitive stabilite in urma solutionarii contestatiilor se publica de indata pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.

Articolul 56
Corectarea lucrarilor scrise se face pentru fiecare materie respectandu-se baremele de evaluare si de notare definitive. Lucrarile scrise se noteaza, pentru fiecare materie, cu note de la 0 la 10, cu doua zecimale.

Articolul 57
(1) Rezultatele probelor scrise ale examenului de capacitate se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.
(2) Contestatiile cu privire la probele scrise se depun de catre candidati, in termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor, la sediul Institutului National al Magistraturii sau la sediile curtilor de apel ori parchetelor de pe langa acestea, caz in care se inainteaza de indata, prin fax sau e-mail, Institutului National al Magistraturii.
(3) Contestatiile se solutioneaza de catre comisia de solutionare a contestatiilor in termen de 10 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (2), iar decizia comisiei este definitiva.
(4) Nota acordata la contestatii nu poate fi mai mica decat nota contestata.
(5) Lista cuprinzand rezultatele finale ale probei scrise, dupa solutionarea contestatiilor, se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.
 
Articolul 58
Cu cel putin 24 de ore inainte de desfasurarea probelor orale, comisia de organizare a examenului de capacitate intocmeste lista alfabetica a candidatilor, cu precizarea orei la care trebuie sa se prezinte grupele de candidati, si asigura publicarea listelor candidatilor pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.

Articolul 59
(1) Notarea la probele orale se face, in baza punctajului de evaluare, cu note de la 0 la 10, cu doua zecimale. Nota acordata la proba orala reprezinta media notelor acordate de fiecare membru al comisiei. Nota 1 se acorda in situatia in care punctajul obtinut de candidat este mai mic sau egal cu aceasta nota.
(2) Rezultatele de la probele orale se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.
(3) Inregistrarea probelor orale prin mijloace tehnice audio sau audio-video este obligatorie.
(4) Candidatii pot contesta notele acordate la probele orale, dispozitiile art. 15 alin. (2) si (4) aplicandu-se in mod corespunzator. Contestatiile se solutioneaza de comisia de contestatii in termenul stabilit de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii prin calendarul de concurs. Solutionarea contestatiei la probele orale se realizeaza pe baza inregistrarii audio sau audio-video. Rezultatele finale ale probelor orale se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Institutului National al Magistraturii.

Articolul 60
(1) Media generala a examenului de capacitate reprezinta media aritmetica a notelor obtinute la probele scrise si orale. Pentru a fi declarat admis la examen, candidatul trebuie sa obtina cel putin media generala 7 si cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa si orala.
(2) Rezultatele finale ale examenului de capacitate se inscriu in tabelul de clasificare a candidatilor, care se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.
(3) Dupa intocmirea tabelului de clasificare a candidatilor, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii valideaza examenul de capacitate, in prima sedinta care urmeaza publicarii rezultatelor.
(4) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate invalida, in tot sau in parte, examenul de capacitate in cazurile in care constata ca nu au fost respectate conditiile prevazute de lege sau de regulament privind organizarea examenului sau ca exista dovada savarsirii unor fraude.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Titlul II Cariera judecatorilor si procurorilor, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016