Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul IV Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul IV Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul IV Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Capitolul II  Concursul pentru numirea in functia de magistrat-asistent gradul III la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Capitolul II Concursul pentru numirea in functia de magistrat-asistent gradul III la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Articolul 237
Ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face prin concurs organizat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Articolul 238
(1) La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie se pot inscrie persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 5 alin. (3) si care au o vechime de cel putin 5 ani in functiile de specialitate juridica prevazute la art. 63 alin. (1).
(2) Conditia de vechime trebuie sa fie indeplinita la data expirarii perioadei de depunere a cererilor de inscriere.

Articolul 239
(1) Data, locul, modul de desfasurare a concursului de ocupare a posturilor de magistrat-asistent gradul III, calendarul de desfasurare, cuantumul taxei de inscriere, posturile care se scot la concurs, precum si cererea de inscriere tipizata, cuprinzand si optiunea candidatului pentru una dintre sectiile sau unul dintre compartimentele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se stabilesc prin ordin al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea compartimentului de specialitate al Inaltei Curti. Lista posturilor scoase la concurs, tematica si bibliografia de concurs se stabilesc de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea colegiului de conducere al acesteia. Tematica si bibliografia de concurs se stabilesc in functie de specializarea fiecarei sectii sau compartiment.
(2) Datele prevazute la alin. (1) se publica pe pagina de internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.
(3) Cererile pentru inscrierea la concurs se depun la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 20 de zile de la data publicarii datelor prevazute la alin. (1).
(4) Cuantumul taxei de inscriere la concurs se stabileste in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului. Taxa de inscriere la concurs se restituie in cazul unor situatii obiective de impiedicare a participarii la concurs intervenite inainte de sustinerea primei probe a concursului.

Articolul 240
(1) Verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege se realizeaza de compartimentul de specialitate al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) Rezultatele verificarilor prevazute la alin. (1) se publica pe pagina de internet a Inaltei Curte de Casatie si Justitie, cel mai tarziu cu 25 de zile inainte de data desfasurarii concursului.
(3) Candidatii respinsi in urma verificarii pot formula contestatii, in termen de 48 de ore de la publicarea listei pe pagina de internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Contestatiile vor fi solutionate in termen de 5 zile de la expirarea termenului de depunere. Solutia adoptata se comunica in cadrul aceluiasi termen.
(4) Dupa pronuntarea hotararii colegiului de conducere se intocmeste lista finala a candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la concurs, lista care se aduce la cunostinta publica prin modalitatea prevazuta la alin. (2).

Articolul 241
(1) Comisia de elaborare a subiectelor si de corectare a lucrarilor si comisia de solutionare a contestatiilor se numesc prin hotarare a Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Toate comisiile au cate un presedinte.
(2) Comisiile prevazute la alin. (1) sunt alcatuite din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar desemnarea in aceste comisii se face pe baza consimtamantului scris, exprimat anterior.
(3) Nu vor fi numite in comisii persoanele care au sotul sau sotia, rude sau afini, pana la gradul al patrulea inclusiv, in randul candidatilor. Toti membrii comisiilor vor completa declaratii in acest sens.
(4) Daca incompatibilitatea prevazuta la alin. (3) se iveste ulterior desemnarii membrilor comisiilor, membrul in cauza are obligatia sa se retraga si sa comunice de indata aceasta situatie presedintelui comisiei, in vederea inlocuirii sale.
(5) In comisiile prevazute la alin. (2) vor fi numiti si membri supleanti, care ii vor inlocui de drept, in ordinea stabilita de colegiul de conducere, pe acei membri ai comisiei care, din motive intemeiate, nu isi pot exercita atributiile. Inlocuirea se efectueaza de presedintele comisiei din care face parte persoana respectiva.
(6) Atributiile comisiilor, ale presedintilor si ale membrilor acestora se stabilesc prin Regulamentul privind concursul pentru ocuparea posturilor vacante de prim-magistrat-asistent, magistrat-asistent-sef si magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Articolul 242
In cadrul comisiei de elaborare a subiectelor si de corectare sunt constituite subcomisii pentru fiecare specializare corespunzatoare sectiilor/compartimentelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie unde se afla posturile scoase la concurs. Aceste comisii elaboreaza subiectele de concurs pentru testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice si pentru proba scrisa practica.

Articolul 243
(1) Concursul consta in sustinerea a doua probe scrise: un test-grila de verificare a cunostintelor teoretice si o proba scrisa practica.
(2) Testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice se sustine, in functie de specializare, la urmatoarele grupe de materii:
a) drept civil (materia specifica sectiei) si drept procesual civil, pentru posturile vacante de magistrat-asistent la Sectia I civila;
b) drept penal si drept procesual penal, pentru posturile vacante de magistrat-asistent la Sectia penala;
c) drept civil (materia specifica sectiei) si drept procesual civil, pentru posturile vacante de magistrat-asistent la Sectia a II-a civila;
d) drept administrativ, drept financiar si fiscal si drept procesual civil, pentru posturile vacante de magistrat-asistent la Sectia de contencios administrativ si fiscal;
e) jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, indiferent de specializare.
(3) Testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice cuprinde 50 de intrebari din materiile de concurs prevazute la alin. (2).
(4) La testul-grila pentru verificarea cunostintelor teoretice, fiecare raspuns corect primeste 0,2 puncte in sistemul de notare de la 0 la 10.
(5) Proba scrisa practica consta in motivarea unei hotarari judecatoresti.
(6) La elaborarea subiectelor pentru ambele probe scrise se vor avea in vedere si jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cea a Curtii Constitutionale.
(7) Pentru posturile vacante de magistrat-asistent la alte compartimente de specialitate ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice se sustine la doua materii, stabilite de catre Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si indicate in anuntul de concurs, precum si la grupa de materii prevazuta la alin. (2) lit. e).
(8) Cele doua materii de concurs se stabilesc, tinandu-se seama de specificul activitatii compartimentului si atributiile specifice postului scos la concurs, dintre cele indicate la alin. (2), precum si dintre urmatoarele domenii: drept constitutional, drept international public, comunicare sau abilitati lingvistice.
(9) Proba scrisa practica consta in redactarea unei lucrari in raport cu specificul activitatii compartimentului si atributiile specifice postului scos la concurs.

Articolul 244
(1) Baremele stabilite de comisiile de elaborare a subiectelor si de corectare se afiseaza la centrele de concurs, la sfarsitul ultimei probe, impreuna cu subiectele si se publica pe pagina de internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) Candidatii pot formula contestatii la barem in termen de 3 zile de la publicare, care se solutioneaza de comisia de solutionare a contestatiilor in termen de 3 zile de la expirarea termenului de contestare. Solutiile se motiveaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului pentru solutionarea contestatiilor.
(3) Baremele definitive se publica in conditiile alin. (1).

Articolul 245
(1) La testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice, evaluarea si notarea lucrarilor se realizeaza prin procesare electronica, pe baza baremelor definitive.
(2) In situatia in care, in urma solutionarii contestatiilor la barem, se anuleaza una sau mai multe intrebari din testul-grila, punctajul corespunzator intrebarilor anulate se acorda tuturor candidatilor.
(3) In ipoteza in care, in urma solutionarii contestatiilor la barem, se apreciaza ca raspunsul corect la una dintre intrebarile din testul-grila este altul decat cel indicat in barem, se corecteaza baremul si se va acorda punctajul corespunzator intrebarii respective numai candidatilor care au indicat raspunsul corect stabilit prin baremul definitiv.
(4) In situatia in care, in urma solutionarii contestatiilor la barem, se apreciaza ca raspunsul indicat ca fiind corect in baremul initial nu este singurul raspuns corect, punctajul corespunzator intrebarii respective din testul-grila se acorda pentru oricare dintre variantele de raspuns stabilite ca fiind corecte prin baremul definitiv.

Articolul 246
La proba practica, corectarea lucrarilor scrise se face de catre 2 membri ai comisiei de elaborare a subiectelor si de corectare corespunzatoare, conform baremului definitiv de evaluare si notare. Lucrarile scrise se noteaza cu note de la 0 la 10, cu doua zecimale.

Articolul 247
(1) Rezultatele concursului se publica pe pagina de internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) Candidatii nemultumiti de rezultatele concursului pot formula contestatii in termen de 3 zile de la publicare, atat cu privire la punctajul obtinut la testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice, cat si cu privire la nota obtinuta la proba scrisa practica.
(3) In vederea solutionarii contestatiilor, lucrarile se vor resigila si renumerota, iar in ceea ce priveste proba scrisa practica, lucrarile vor fi si inscrise intr-un borderou separat.
(4) La proba scrisa practica, fiecare lucrare a carei nota initiala a fost contestata se recorecteaza de catre 2 membri ai comisiei de solutionare a contestatiilor corespunzatoare, nota acordata la contestatii fiind media aritmetica a notelor acordate de acestia.
(5) Contestatiile formulate cu privire la ambele probe scrise se solutioneaza in termen de 10 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (2).
(6) Notele acordate in urma solutionarii contestatiilor sunt definitive si nu pot fi mai mici decat notele contestate.

Articolul 248
(1) Nota finala obtinuta de candidat la concurs este media aritmetica a notelor obtinute la cele doua probe scrise.
(2) Pentru ocuparea unui post vacant de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7 (sapte) la fiecare dintre cele doua probe scrise.
(3) Ocuparea posturilor se face in ordinea mediilor obtinute, in functie de optiunea candidatului, in limita numarului de posturi scoase la concurs. Numirea se face numai la sectia sau compartimentul pentru care candidatul a sustinut concursul.

Articolul 249
(1) Lista cuprinzand rezultatele concursului, dupa solutionarea contestatiilor, se publica pe pagina de internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) In situatia in care exista posturi vacante de magistrat-asistent la sectiile sau, dupa caz, la compartimentele pentru care s-au scos la concurs posturi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate suplimenta numarul de posturi scoase la concurs, astfel incat sa poata fi repartizati pe sectii sau, dupa caz, la compartimentele respective toti candidatii care au obtinut note egale cu cea a ultimului candidat declarat admis dupa cele doua probe scrise ale concursului.
(3) Daca nu exista posturi vacante in conditiile alin. (2), la medii egale, departajarea candidatilor se face, in ordine, in functie de nota obtinuta la testul-grila de verificare a cunostintelor teoretice, de vechimea mai mare in specialitate juridica, de detinerea titlului stiintific de doctor in drept, de activitatea publicistica de specialitate.

Articolul 250
(1) Candidatii admisi la probele scrise vor fi verificati sub aspectul indeplinirii conditiei bunei reputatii prevazute la art. 5 alin. (3) lit. c) si vor fi programati pentru a se prezenta la vizita medicala si la testarea psihologica.
(2) Dispozitiile privind modalitatea de testare psihologica si verificarea bunei reputatii instituite pentru concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii se aplica in mod corespunzator si concursului pentru ocuparea posturilor de magistrat-asistent.
(3) Candidatii inapti pentru exercitarea functiei din punct de vedere medical ori psihologic, precum si cei care nu se bucura de o buna reputatie sunt declarati respinsi.

Articolul 251
(1) Tabelul cu rezultatele finale ale concursului se valideaza de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) Dupa validarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie numeste in functia de magistrat-asistent candidatii reusiti la concurs.

Articolul 252
Inainte de a incepe sa isi exercite functia, magistratii-asistenti depun juramantul prevazut la art. 80 alin. (1). Prevederile art. 80 alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 Iunie 2024
Votati articolul "Titlul IV Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016