Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri decretul de promulare a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr.21/1991.
Seful statului a promulgat actul normativ care faciliteaza redobandirea cetateniei de catre persoanele care au pierdut-o impotriva vointei lor sau din motive neimputabile lor, precum si pentru urmasii lor.
Deputatii au adoptat, pe 27 octombrie, cu 209 voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri, OUG 36 din 2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este usurata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor.
Legea de aprobare a ordonantei a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare din Camera fiind considerata drept un act reparatoriu fata de cei care si-au pierdut cetatenia romana din cauza circumstantelor istorice.
Legea a suferit cateva modificari in Comisia juridica fata de forma adoptata de Senat. Astfel, persoanele care au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor precum si descendentii lor pana la gradul III nu reprimesc cetatenia prin recunoastere, ci la cerere.
In al doilea rand, numarul membrilor comisiei din Ministerul de Justitie care analizeaza dosarele de redobandire a cetateniei a fost crescut de la 12 la 15 plus presedinte.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
250 Modele Fise de Post
Cartea verde a contabilitatii
In cazul respingerii cererii de redobandire a calitatii de cetatean roman, deputatii juristi au dat posibilitatea unui recurs chiar si in cazul in care contestatia a fost anterior judecata de catre o curte de apel. Astfel nemultumitii pot face recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie.
Senatul a adoptat pe 9 iunie, cu 85 de voturi pentru si sapte impotriva, OUG 36/2009 care modifica Legea cetateniei, astfel ca persoanele care au pierdut cetatenia romana si descendentii lor pana la gradul III sa poata cere redobandirea acesteia imediat dupa obtinerea dreptului de sedere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri