Institutul European din Romania, in colaborare cu Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputatilor organizeaza in data de 18 mai a.c., intre orele 10 - 13,30 (9,30 inregistrarea participantilor), dezbaterea cu tema: Tratatul de la Lisabona: implicatii asupra institutiilor si politicilor romanesti. Punctul de plecare al discutiilor il va constitui studiul cu acelasi titlul realizat de IER in cadrul SPOS 2010.
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului (Centrul International de Conferinte, Sala Nicolae Balcescu) si va fi moderat de doamna Gabriela Dragan, Director general al IER.
Punctul de plecare al discutiilor il reprezinta concluziile studiului cu acelasi titlu realizat in cadrul proiectului IER Strategy and Policy Studies - SPOS 2010. Studiul „Tratatul de la Lisabona: implicatii asupra institutiilor si politicilor romanesti” a fost realizat in perioada mai-decembrie 2010.
Lucrarea si-a propus sa identifice oportunitatile Romaniei in ceea ce priveste consolidarea pozitiei sale de membru al UE, cu scopul de a contura unui profil de tara vizibil in plan politic, economic, social si cultural, din perspectiva prevederilor Tratatului de la Lisabona. In particular, studiul aduce in atentia publicului interesat elemente de politica orientate catre valorificarea elementelor de noutate implicate
de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Dezbaterea isi propune sa aduca in discutie opinii si solutii privind modificarile aduse de Tratatul de la Lisabona, cu accent pe analiza consecintelor institutionale si politice ale multiplelor elemente de inovatie, dintre care mentionam caracterul de personalitate juridica a Uniunii Europene, profunda reforma a institutiilor prin introducerea functiei de presedinte permanent al Consiliului European, rolul sporit al parlamentelor nationale in procesul decizional la nivel European, aderarea UE la CEDO etc.
Vor fi evidentiate implicatiile pe care Tratatul de la Lisabona le are asupra institutiilor nationale, in special asupra Parlamentului, precum si provocarile pe care statele membre le au de depasit in procesul de implementare a prevederilor Tratatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<