Institutul European din Romania, in colaborare cu Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputatilor organizeaza in data de 18 mai a.c., intre orele 10 - 13,30 (9,30 inregistrarea participantilor), dezbaterea cu tema: Tratatul de la Lisabona: implicatii asupra institutiilor si politicilor romanesti. Punctul de plecare al discutiilor il va constitui studiul cu acelasi titlul realizat de IER in cadrul SPOS 2010.
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului (Centrul International de Conferinte, Sala Nicolae Balcescu) si va fi moderat de doamna Gabriela Dragan, Director general al IER.
Punctul de plecare al discutiilor il reprezinta concluziile studiului cu acelasi titlu realizat in cadrul proiectului IER Strategy and Policy Studies - SPOS 2010. Studiul „Tratatul de la Lisabona: implicatii asupra institutiilor si politicilor romanesti” a fost realizat in perioada mai-decembrie 2010.
Lucrarea si-a propus sa identifice oportunitatile Romaniei in ceea ce priveste consolidarea pozitiei sale de membru al UE, cu scopul de a contura unui profil de tara vizibil in plan politic, economic, social si cultural, din perspectiva prevederilor Tratatului de la Lisabona. In particular, studiul aduce in atentia publicului interesat elemente de politica orientate catre valorificarea elementelor de noutate implicate
de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Dezbaterea isi propune sa aduca in discutie opinii si solutii privind modificarile aduse de Tratatul de la Lisabona, cu accent pe analiza consecintelor institutionale si politice ale multiplelor elemente de inovatie, dintre care mentionam caracterul de personalitate juridica a Uniunii Europene, profunda reforma a institutiilor prin introducerea functiei de presedinte permanent al Consiliului European, rolul sporit al parlamentelor nationale in procesul decizional la nivel European, aderarea UE la CEDO etc.
Vor fi evidentiate implicatiile pe care Tratatul de la Lisabona le are asupra institutiilor nationale, in special asupra Parlamentului, precum si provocarile pe care statele membre le au de depasit in procesul de implementare a prevederilor Tratatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<