Guvernul Orban nu sustine reducerea cotei standard de TVA la 16% incepand cu anul 2020, desi proiectul de modificare a Codului fiscal apartine chiar PNL.
Printr-un punct de vedere trimis marti Comisiei de Agricultura, guvernul condus de Ludovic Orban anunta ca nu sustine reducerea cotei standard de TVA de la 19% la 16% incepand cu 1 ianuarie 2020. Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost initiat de parlamentari apartinand PNL, partid pe care noul premier il conduce.
Ne rugam, totusi, cititorii sa proceseze aceasta informatie cu atentie, intrucat ne-a fost oferita de catre Victor Ponta, liderul Pro Romania. Punctul de vedere nu a fost inca publicat de SGG sau Camera Deputatilor, lucru care indeamna la asteptare. Liderul Pro Romania a mai aratat ca formatiunea pe care o conduce este "gata sa voteze pentru aceste modificari fiscale, insa Guvernul Orban a trimis un punct de vedere" prin care nu sustine proiectul de act normativ.
Acesta arata ca Guvernul Orban nu este de acord nici cu reducerea TVA pentru alimente de la 9% la 5%, insa nu ofera o copie a actului la care face referire.
"Guvernarea tarii presupune seriozitate si profesionalism! Situatia de ieri de la Comisia de Agricultura arata tocmai neseriozitate, demagogie si incompetenta! Iata de ce parlamentarii ProRomania au refuzat sa voteze pentru investirea Guvernului PNL - <<Orban>>!", a mai spus Victor Ponta.
Pl-x nr. 597/2019 a fost adoptat tacit de Senat pe 21 octombrie. Forma trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere include, insa, doar reducerea cotei de TVA standard la 16%. Despre TVA pentru alimente nu este precizata nicio reducere in proiectul de act normativ. Aceasta apare in expunerea de motive, unde se arata ca "in scopul cresterii conformarii fiscale voluntare, precum si pentru stimularea consumului din productia interna, prezenta propunere legislativa aduce urmatoarele modificari la nivelul cotelor de TVA:
Desi cei patru deputati initiatori din PNL spun ca propun "adoptarea acestor masuri incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor", masura privind TVA pentru produsele agroalimentare nu se regaseste in textul proiectului de act normativ.
In acest moment, initiativa legislativa se afla in Camera Deputatilor. Termenul de depunere a raportului este 26 noiembrie 2019.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Deputatii au votul final.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat si, conform declaratiilor lui Victor Ponta, a fost oferit, insa nu este publicat. Vom actualiza acest articol, imediat ce va aparea.
Atentie! Proiectul nu se afla in vigoare. Pentru a se aplica sunt necesare voturile deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri