Autoritatile au ca obiectiv, prin masura scaderii TVA la paine, reducerea cu peste jumatate a evaziunii fiscale in domeniul productiei de paine si produse de panificatie, nu scaderea imediata a preturilor, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.
'Reducerea TVA are rolul de a crea o piata concurentiala, toti producatorii sa plateasca TVA. Obiectivul major, asa cum am anuntat in nenumarate randuri cand am propus reducerea TVA la paine, este nu de a scadea imediat pretul, ci de a reduce evaziunea fiscala semnificativ. Pe baza analizelor facute de asociatia marilor producatori si, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscala ajunge pe anumite segmente, pe acest lant, si pana la 80%', a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice.
Oficialul MFP a spus ca autoritatile vor sa reduca evaziunea fiscala in domeniu cu peste 50% in acest an si a apreciat ca noua structura de control creata prin reorganizarea Fiscului va fi mai eficienta.
'Sper ca noua structura, Directia Generala Nationala Antifrauda Fiscala, sa fie mult mai eficienta decat fostele structuri si sa-si faca simtita prezenta in piata si nu numai, sa aduca bani mai multi la buget', a spus Chitoiu.
Ministrul Finantelor a mai spus ca spera ca impactul bugetar al reducerii sa nu fie unul negativ, ci sa vina mai multi bani la buget.
Autoritatile romane au ajuns la un acord cu FMI si partenerii internationali privind rectificarea bugetului pe 2013, care prevede si reducerea TVA pe lantul productiei de paine de la 24% la 9%, impactul bugetar estimat fiind unul negativ, de 100 milioane lei pentru perioada septembrie - noiembrie 2013, respectiv 400 milioane lei anual.
Institutiile financiare internationale sunt sceptice in privinta reducerii evaziunii fiscale prin aceasta masura, dar au acceptat-o cu introducerea unor masuri de crestere de accize care sa compenseze veniturile bugetare.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<