Autoritatile au ca obiectiv, prin masura scaderii TVA la paine, reducerea cu peste jumatate a evaziunii fiscale in domeniul productiei de paine si produse de panificatie, nu scaderea imediata a preturilor, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.
'Reducerea TVA are rolul de a crea o piata concurentiala, toti producatorii sa plateasca TVA. Obiectivul major, asa cum am anuntat in nenumarate randuri cand am propus reducerea TVA la paine, este nu de a scadea imediat pretul, ci de a reduce evaziunea fiscala semnificativ. Pe baza analizelor facute de asociatia marilor producatori si, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscala ajunge pe anumite segmente, pe acest lant, si pana la 80%', a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice.
Oficialul MFP a spus ca autoritatile vor sa reduca evaziunea fiscala in domeniu cu peste 50% in acest an si a apreciat ca noua structura de control creata prin reorganizarea Fiscului va fi mai eficienta.
'Sper ca noua structura, Directia Generala Nationala Antifrauda Fiscala, sa fie mult mai eficienta decat fostele structuri si sa-si faca simtita prezenta in piata si nu numai, sa aduca bani mai multi la buget', a spus Chitoiu.
Ministrul Finantelor a mai spus ca spera ca impactul bugetar al reducerii sa nu fie unul negativ, ci sa vina mai multi bani la buget.
Autoritatile romane au ajuns la un acord cu FMI si partenerii internationali privind rectificarea bugetului pe 2013, care prevede si reducerea TVA pe lantul productiei de paine de la 24% la 9%, impactul bugetar estimat fiind unul negativ, de 100 milioane lei pentru perioada septembrie - noiembrie 2013, respectiv 400 milioane lei anual.
Institutiile financiare internationale sunt sceptice in privinta reducerii evaziunii fiscale prin aceasta masura, dar au acceptat-o cu introducerea unor masuri de crestere de accize care sa compenseze veniturile bugetare.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<