Autoritatile au ca obiectiv, prin masura scaderii TVA la paine, reducerea cu peste jumatate a evaziunii fiscale in domeniul productiei de paine si produse de panificatie, nu scaderea imediata a preturilor, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.
'Reducerea TVA are rolul de a crea o piata concurentiala, toti producatorii sa plateasca TVA. Obiectivul major, asa cum am anuntat in nenumarate randuri cand am propus reducerea TVA la paine, este nu de a scadea imediat pretul, ci de a reduce evaziunea fiscala semnificativ. Pe baza analizelor facute de asociatia marilor producatori si, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscala ajunge pe anumite segmente, pe acest lant, si pana la 80%', a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice.
Oficialul MFP a spus ca autoritatile vor sa reduca evaziunea fiscala in domeniu cu peste 50% in acest an si a apreciat ca noua structura de control creata prin reorganizarea Fiscului va fi mai eficienta.
'Sper ca noua structura, Directia Generala Nationala Antifrauda Fiscala, sa fie mult mai eficienta decat fostele structuri si sa-si faca simtita prezenta in piata si nu numai, sa aduca bani mai multi la buget', a spus Chitoiu.
Ministrul Finantelor a mai spus ca spera ca impactul bugetar al reducerii sa nu fie unul negativ, ci sa vina mai multi bani la buget.
Autoritatile romane au ajuns la un acord cu FMI si partenerii internationali privind rectificarea bugetului pe 2013, care prevede si reducerea TVA pe lantul productiei de paine de la 24% la 9%, impactul bugetar estimat fiind unul negativ, de 100 milioane lei pentru perioada septembrie - noiembrie 2013, respectiv 400 milioane lei anual.
Institutiile financiare internationale sunt sceptice in privinta reducerii evaziunii fiscale prin aceasta masura, dar au acceptat-o cu introducerea unor masuri de crestere de accize care sa compenseze veniturile bugetare.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<