Deputatii au adoptat, miercuri, in plen, cu 245 de voturi si 12 abtineri, reexaminarea, la cererea presedintelui Romaniei, a Legii pentru modificarea si completarea Legii monumentelor de for public nr.120/2006, potrivit caruia se instituie un sistem digitalizat pentru accesarea informatiilor despre monumentelor istorice.
Potrivit proiectului, fiecarei lucrari de arta plastica, arta monumentala de for public, din categoria prevazuta in proiect, prin Institutul National al Patrimoniului i se aloca un sistem standardizat de codare cu forma de bare bidimensionale care va redirectiona utilizatorul catre pagina dedicata site-ul web ce va contine informatii de specialitate si de identificare a personalitatii sau evenimentului marcat, scrie
Agerpres.
Proiectul mai prevede ca fac parte din categoria lucrarilor de arta plastica, arta monumentala de for public, in conditiile prezentei legi, si urmatoarele categorii de lucrari aflate in spatii publice pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale; lucrari comemorative situate pe monumente istorice de grupa A si B sau in zona de protectie a acestor cladiri, conform prevederilor legii nr 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata , cu modificarile si completarile ulterioare; fantani decorative, artistice; mobilier urban de dimensiuni monumentale cu caracter decorativ; sculpturi monumentale rezultate in urma organizarii de tabere de creatie plastica, reamplasare in spatii publice situate in zona de protectie a monumentelor istorice de grupa A si B, conform prevederilor din Legea nr 422/2001.
Placile sau lucrarile comemorative situate in alte zone decat cele prevazute de proiect sunt de urmatoarele tipuri: placi comemorative dedicate unor personalitati istorice, culturale, stiintifice, sportive sau din alte domenii; placi comemorative dedicate unor monumente, evenimente istorice, cladiri demolate.
Fapta proprietarului sau administratorului unui monument de for public de a nu il intretine in mod corespunzator sau de a nu remedia degradarile survenite, intr-un termen de maximum sase luni de la data sesizarii oficiale a degradarii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 15.000 de lei.
Deputatul USR Iulian Bulai, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, a subliniat ca acest proiect legislativ arata o buna practica a dialogului.
"Acest proiect legislativ arata o buna practica a dialogului, negocierii si a unei colaborari foarte bune intre toate partidele parlamentare. A fost o discutie care a durat foarte mult timp, dar iata ca astazi da roade si le multumesc tuturor colegilor care au fost proactivi in aceasta discutie. Aceasta uniformizare a elementelor care vor informa publicul, cu privire la monumentele de for public, este necesara si este binevenita. Elementul nou care face diferenta fata de monumentele istorice care au parte de un afisaj similar este anume informatiile care pot fi accesate si in mod digital", a declarat Bulai.
Camera Deputatilor este for decizional decizional in acest caz.