Mai multi deputati si senatori apartinand grupurilor USR din Parlament au initiat un proiect de lege pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta publicului larg precum Sectia Speciala.
Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a fost infiintata prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Institutia nou-infiintata a primit competenta exclusiva pentru efectuarea urmaririi penale in privinta tuturor infractiunilor savarsite de judecatori si procurori, inclusiv atunci cand, alaturi de acestia, sunt cercetate si alte persoane. Actiunea cu cea mai mare notorietate a SIIJ a fost instituirea controlului judiciar pentru Laura Codruta Kovesi.
Va reamintim ca pana acum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) si GRECO au cerut desfiintarea SIIJ din mai multe motive pe care le puteti regasi AICI si AICI.
"Infiintarea sectiei (n.r. SIIJ) a fost indelung criticata de societatea civila si sistemul judiciar, precum si de Comisia Europeana, GRECO si Comisia de la Venetia. In esenta, criticile s-au referit la inexistenta unor motive care sa justifice infiintarea acesteia, la impactul generat asupra independentei judecatorilor si procurorilor, precum si asupra increderii cetatenilor in sistemul de justitie penala si, in general, asupra justitiei din Romania", arata initiatorii proiectului de lege.
Parlamentarii sustinatori ai acestei initiative mai arata ca "desfiintarea SIIJ a fost solicitata inclusiv de magistrati printr-un apel semnat de peste o mie de judecatori si procurori".
"Art. I - Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, SIIJ din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se desfiinteaza.
Art. II - La Titlul III, Capitolul II din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 827 din 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, Sectiunea a 2^1-a "Sectia pentru Investigarea infractiunilor din justitie", cuprinzand articolele 88^1-88^11, se abroga.
Art. III - Articolele II si III din Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 636 din 2018 se abroga.
Art. IV - Articolul II din OUG nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea SIIJ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 2018, se abroga.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Sustinatori ai Legii pentru desfiintarea SIIJ sunt: Barna Ilie Dan, Benga Tudor - Vlad, Botez Mihai-Catalin, Bulai Iulian, Chichirau Cosette-Paula, Cosma Lavinia-Corina, Dehelean Silviu, Drula Catalin, Ion Stelian-Cristian, Iurisniti Cristina-Ionela, Lupescu Dumitru, Mosteanu Liviu-Ionut, Popescu Nicolae-Daniel, Pruna Cristina-Madalina, Rodeanu Bogdan-Ionel, Seidler Cristian-Gabriel, Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, Zainea Cornel, Coliban Allen, Dirca George-Edward, Ghica Cristian, Gotiu Remus Mihai, Marussi George-Nicolae, Mihail Radu-Mihai.
Procedura de urgenta nu a fost aprobata pentru acest proiect.
Guvernul nu a oferita inca un punct de vedere.
Initiativa va fi dezbatuta prima oara in Camera Deputatilor (Pl-x nr. 288/2019), iar Senatul va avea votul decizional.
Atentie! Proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ nu se afla in vigoare. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de votul Senatului si al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri