Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale (SIIJ)

Mai multi deputati si senatori apartinand grupurilor USR din Parlament au initiat un proiect de lege pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta publicului larg precum Sectia Speciala.

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a fost infiintata prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Institutia nou-infiintata a primit competenta exclusiva pentru efectuarea urmaririi penale in privinta tuturor infractiunilor savarsite de judecatori si procurori, inclusiv atunci cand, alaturi de acestia, sunt cercetate si alte persoane. Actiunea cu cea mai mare notorietate a SIIJ a fost instituirea controlului judiciar pentru Laura Codruta Kovesi.

Va reamintim ca pana acum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) si GRECO au cerut desfiintarea SIIJ din mai multe motive pe care le puteti regasi AICI si AICI.

"Infiintarea sectiei (n.r. SIIJ) a fost indelung criticata de societatea civila si sistemul judiciar, precum si de Comisia Europeana, GRECO si Comisia de la Venetia. In esenta, criticile s-au referit la inexistenta unor motive care sa justifice infiintarea acesteia, la impactul generat asupra independentei judecatorilor si procurorilor, precum si asupra increderii cetatenilor in sistemul de justitie penala si, in general, asupra justitiei din Romania", arata initiatorii proiectului de lege.

Parlamentarii sustinatori ai acestei initiative mai arata ca "desfiintarea SIIJ a fost solicitata inclusiv de magistrati printr-un apel semnat de peste o mie de judecatori si procurori".

lege desfiintare SIIJ usr

"Art. I - Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, SIIJ din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se desfiinteaza.
Art. II - La Titlul III, Capitolul II din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 827 din 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, Sectiunea a 2^1-a "Sectia pentru Investigarea infractiunilor din justitie", cuprinzand articolele 88^1-88^11, se abroga.
Art. III - Articolele II si III din Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 636 din 2018 se abroga.
Art. IV - Articolul II din OUG nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea SIIJ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 2018, se abroga. 


Art. V - (1) Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, isi desfasoara activitatea in cadrul SIIJ revin la parchetele de unde provin sau se incadreaza la alte parchete unde au dreptul sa functioneze, potrivit legii.
(2) De la data revenirii la parchetele de unde provin, procurorii care au activat in cadrul SIIJ isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul sectiei.
Art. VI - La data intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza detasarile ofiterilor si agentilor de politie judiciara din cadrul SIIJ. 
Art. VII - Specialistii cu statut de functionar public din cadrul SIIJ, angajati in temeiul art. 88^11 din Legea nr. 304/2004, se elibereaza din functie cu aplicarea dispozitiilor corespunzatoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Art. VIII - De la data intrarii in vigoare a prezentei legi cauzele aflate in lucru la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, precum si dosarele solutionate pana la aceasta data se predau prin dispozitia procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ catre unitatile de parchet competente, potrivit legii.
Art. IX - Prezenta lege intra in vigoare in termen de 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei."

Sustinatori ai Legii pentru desfiintarea SIIJ sunt: Barna Ilie Dan, Benga Tudor - Vlad, Botez Mihai-Catalin, Bulai Iulian, Chichirau Cosette-Paula, Cosma Lavinia-Corina, Dehelean Silviu, Drula Catalin, Ion Stelian-Cristian, Iurisniti Cristina-Ionela, Lupescu Dumitru, Mosteanu Liviu-Ionut, Popescu Nicolae-Daniel, Pruna Cristina-Madalina, Rodeanu Bogdan-Ionel, Seidler Cristian-Gabriel, Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, Zainea Cornel, Coliban Allen, Dirca George-Edward, Ghica Cristian, Gotiu Remus Mihai, Marussi George-Nicolae, Mihail Radu-Mihai.

Procedura de urgenta nu a fost aprobata pentru acest proiect.

Guvernul nu a oferita inca un punct de vedere.

Initiativa va fi dezbatuta prima oara in Camera Deputatilor (Pl-x nr. 288/2019), iar Senatul va avea votul decizional.

Atentie! Proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ nu se afla in vigoare. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de votul Senatului si al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale (SIIJ)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI