Este necesar ca la anagajare angajatul sa aduca diploma de studii pentru a fi incadrat pe o anumita functie. Avand in vedere ca nu toate diplomele sunt eliberate de universitati sau centre de formare acreditate sau autorizate, care este modalitatea de verificare a acestora ?
Cum trebuie facut un control riguros al acestora in asa fel incat sa stim cu siguranta si sa putem verifica care sunt sau nu valabile ?
Solutie oferita de specialitii www.portalcodulmuncii.ro:
Potrivit art. 22 alin.(1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale sistemul national de invatamant preuniversitar este constituit din ansamblul unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale autorizate/acreditate.
Totodata, art. 61 alin. (8) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca pentru a asigura calitatea invatamantului, la propunerea autoritatilor administratiei publice locale sau din proprie initiativa, inspectoratele scolare pot solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ridicarea acreditarii/autorizarii unei unitati de invatamant cu personalitate juridica sau a unei structuri a acesteia in conformitate cu prevederile legale. In situatia in care Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), retrage acreditarea/autorizatia de functionare, pentru neindeplinirea conditiilor legale, unei unitati de invatamant, aceasta isi inceteaza activitatea.
Iar, art. 115 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca invatamantul superior se poate organiza doar in institutii de invatamant superior care au obtinut autorizarea de functionare provizorie sau acreditarea, potrivit legii. Calificarile dobandite de absolventii programelor de studii din invatamantul superior sunt atestate prin diplome, prin certificate si prin alte acte de studii eliberate numai de catre institutiile de invatamant superior acreditate (art. 120 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale).
Potrivit art. 150 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale acreditarea unui program de studii universitare de licenta si stabilirea numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati in cadrul programului si carora li se poate acorda o diploma de absolvire se realizeaza prin hotarare a Guvernului, in urma evaluarii externe realizata de catre Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR).
Astfel, institutiile de invatamant preuniversitar si superior de stat se infiinteaza, cu respectarea dispozitiilor legale privind acreditarea, stabilite conform OUG 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.
Asadar, in lipsa unor dispozitii exprese care sa prevada obligatia angajatorului de a verifica valabilitatea diplomei de studii apreciem ca angajatorul nu este obligat sa faca o astfel de verificare insa daca doreste o poate face solicitand informatii la ARACIP, respectiv ARACIS.
-----------
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat in cadrul echipei achizitii, cod COR referent achizitii este numit prin fisa postului Responsabil cu activitati nucleare. Pentru acest lucru participa periodic la cursuri. Activitatea lui efectiva este activitate de birou. Care ar fi riscurile la care s ar putea expune ca si persoana fizica? Daca la un eventual control angajatorul ar fi amendat pentru anumite nereguli, credeti ca ar putea suporta ceva consecinte si persoana respectiva? Daca da, care ar fi acestea? Daca sa zicem ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<