Este necesar ca la anagajare angajatul sa aduca diploma de studii pentru a fi incadrat pe o anumita functie. Avand in vedere ca nu toate diplomele sunt eliberate de universitati sau centre de formare acreditate sau autorizate, care este modalitatea de verificare a acestora ?
Cum trebuie facut un control riguros al acestora in asa fel incat sa stim cu siguranta si sa putem verifica care sunt sau nu valabile ?
Solutie oferita de specialitii www.portalcodulmuncii.ro:
Potrivit art. 22 alin.(1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale sistemul national de invatamant preuniversitar este constituit din ansamblul unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale autorizate/acreditate.
Totodata, art. 61 alin. (8) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca pentru a asigura calitatea invatamantului, la propunerea autoritatilor administratiei publice locale sau din proprie initiativa, inspectoratele scolare pot solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ridicarea acreditarii/autorizarii unei unitati de invatamant cu personalitate juridica sau a unei structuri a acesteia in conformitate cu prevederile legale. In situatia in care Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), retrage acreditarea/autorizatia de functionare, pentru neindeplinirea conditiilor legale, unei unitati de invatamant, aceasta isi inceteaza activitatea.
Iar, art. 115 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca invatamantul superior se poate organiza doar in institutii de invatamant superior care au obtinut autorizarea de functionare provizorie sau acreditarea, potrivit legii. Calificarile dobandite de absolventii programelor de studii din invatamantul superior sunt atestate prin diplome, prin certificate si prin alte acte de studii eliberate numai de catre institutiile de invatamant superior acreditate (art. 120 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale).
Potrivit art. 150 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale acreditarea unui program de studii universitare de licenta si stabilirea numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati in cadrul programului si carora li se poate acorda o diploma de absolvire se realizeaza prin hotarare a Guvernului, in urma evaluarii externe realizata de catre Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR).
Astfel, institutiile de invatamant preuniversitar si superior de stat se infiinteaza, cu respectarea dispozitiilor legale privind acreditarea, stabilite conform OUG 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.
Asadar, in lipsa unor dispozitii exprese care sa prevada obligatia angajatorului de a verifica valabilitatea diplomei de studii apreciem ca angajatorul nu este obligat sa faca o astfel de verificare insa daca doreste o poate face solicitand informatii la ARACIP, respectiv ARACIS.
-----------
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<