Proiectul de lege care elimina obligativitatea predarii istoriei si geografiei in limbile minoritatilor nationale, prevederi care apar in disputata lege a educatiei, a fost adoptat, astazi, tacit de deputati.
Initiativa de abrogare a alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care prevede ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal istoria si geografia Romaniei sa fie predate in limbile minoritatilor nationale apartine unui deputat PDL: Mircia Giurgiu.
Propunerea a intrat in plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru invatamant, insa nu s-a mai tinut cont de acesta in conditiile depasirii termenului pentru dezbatere. Guvernul nu a transmis Parlamentului un punct de vedere cu privire la acest act normativ. Proiectul va intra in dezbaterea Senatului, care este for decizional in acest caz.
Predarea istoriei si geografiei in limba minoritatilor a fost indelung negociata intre membrii PDL si UDMR. Intr-un final, Guvernul si-a asumat anul trecut raspunderea pe noua lege a educatiei, care cuprinde si prevederea prin care elevii invata cele doua materii in limbile minoritatilor.
”Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri,ca a avut o discutie cu premierul Emil Boc in care au convenit ca legea adoptata tacit la Camera care prevede abrogarea studierii Istoriei si Geografiei in limba materna sa fie "blocata" in Senat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<