Consultantii fiscali considera ca in Romania este mare nevoie de instante specializate in fiscalitate si chiar de tribunale fiscale si de judecatori "certificati" in drept fiscal.
Judecatorii cu experienta solida in drept fiscal sunt necesari pentru ca sunt in masura sa inteleaga acest tip de cazuri si astfel se poate reduce durata proceselor si riscul de erori judiciare. Acestea rezulta din neintelegerea tuturor aspectelor legale relevante in cazurile foarte complexe.
In tarile dezvoltate si in alte tari in curs de dezvoltare, tribunalele fiscale sunt raspandite. In UE, Marea Britanie, Franta, Germania si chiar si in Bulgaria, au fost introduse astfel de instante specializate.
Astfel se scurteaza durata proceselor, prin intermediul unor entitati care cunosc indeaproape legislatia fiscala.
Cu toate acestea, in majoritatea tarilor europene in care exista o astfel de specializare, aceasta este oarecum similara celei din Romania. Exista sectii, completuri sau judecatori specializati in drept administrativ-fiscal, nu stric fiscal, explica pentru Ziarul Financiar consultantii financiari.
„Cu siguranta este nevoie de instante specializate in contencios fiscal. Cu atat mai mult cu cat Romania a avut astfel de organe cu atributii jurisdictionale fiscale din care facea parte si un judecator in perioada interbelica (chiar daca nu erau tribunale fiscale per se). Deci avem o traditie in acest sens, iar mai multe state europene, printre care Franta, Germania, ba chiar de curand si Bulgaria, au introdus cu succes astfel de instante specializate, ce scurteaza durata proceselor si sunt mai bune cunoscatoare ale problematicii si legislatiei fiscale“, afirma Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica la firma de audit si consultanta PwC Romania, citata de Ziarul Financiar.
sursa: Ziarul Financiar
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<