Consultantii fiscali considera ca in Romania este mare nevoie de instante specializate in fiscalitate si chiar de tribunale fiscale si de judecatori "certificati" in drept fiscal.
Judecatorii cu experienta solida in drept fiscal sunt necesari pentru ca sunt in masura sa inteleaga acest tip de cazuri si astfel se poate reduce durata proceselor si riscul de erori judiciare. Acestea rezulta din neintelegerea tuturor aspectelor legale relevante in cazurile foarte complexe.
In tarile dezvoltate si in alte tari in curs de dezvoltare, tribunalele fiscale sunt raspandite. In UE, Marea Britanie, Franta, Germania si chiar si in Bulgaria, au fost introduse astfel de instante specializate.
Astfel se scurteaza durata proceselor, prin intermediul unor entitati care cunosc indeaproape legislatia fiscala.
Cu toate acestea, in majoritatea tarilor europene in care exista o astfel de specializare, aceasta este oarecum similara celei din Romania. Exista sectii, completuri sau judecatori specializati in drept administrativ-fiscal, nu stric fiscal, explica pentru Ziarul Financiar consultantii financiari.
„Cu siguranta este nevoie de instante specializate in contencios fiscal. Cu atat mai mult cu cat Romania a avut astfel de organe cu atributii jurisdictionale fiscale din care facea parte si un judecator in perioada interbelica (chiar daca nu erau tribunale fiscale per se). Deci avem o traditie in acest sens, iar mai multe state europene, printre care Franta, Germania, ba chiar de curand si Bulgaria, au introdus cu succes astfel de instante specializate, ce scurteaza durata proceselor si sunt mai bune cunoscatoare ale problematicii si legislatiei fiscale“, afirma Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica la firma de audit si consultanta PwC Romania, citata de Ziarul Financiar.
sursa: Ziarul Financiar
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<