Un proiect de lege inregistrat la Camera Deputatilor prevede ca magistratii-asistenti care activeaza la Curtea Constitutionala sa fie asimilati, ca rang si salarizare, cu judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Mai exact, proiectul prevede ca magistratii-asistenti sa fie asimilati, ca rang si salarizare, judecatorilor cu grad de curte de apel, magistratii-asistenti sefi sa fie asimilati ca rang si salarizare judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar prim-magistratul-asistent sa fie asimilat judecatorului sef de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, "acestia beneficiind in mod corespunzator de drepturile aferente", se arata in propunerea de act normativ.
Potrivit
proiectului de lege, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala vor fi incadrati in trei grade: gradul III s-ar aloca la prima numire la CCR, gradul II dupa minimum trei ani, iar gradul I, dupa o vechime de minimum 6 ani.
Magistratii-asistenti gradul III de la Curtea Constitutionala vor putea fi numiti de Presedintele Curtii Constitutionale fie pe baza de concurs, fie "fara concurs, dintre judecatorii sau procurorii cu o vechime in aceste functii de cel putin 5 ani, ori dintre persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar in ultimii 3 ani inainte de incetarea functiei de magistrat-asistent, au avut numai calificativul excelent sau foarte bine la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile".
Concurs pentru numirea in functia de magistrat-asistent gradul III la CCR
Ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Curtea Constitutionala se face va face prin concurs organizat de Curtea Constitutionala. Concursul ar consta in sustinerea a doua probe scrise: un test grila de verificare a cunostintelor teoretice si o proba scrisa practica.
Testul grila de verificare a cunostintelor teoretice se sustine in functie de specializarea posturilor scoase la concurs, la urmatoarele grupe de materii:
a) drept civil si drept procesual civil,
b) drept penal si drept procesual penal,
c) drept administrativ, drept financiar si drept fiscal.
Testul va contine si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, indiferent de specializarea aleasa. Testul-grila va avea 50 de intrebari a cate 2 puncte, avand ca echivalent 20 de sutimi in sistemul de notare de la 1,00 la 10,00.
Proba scrisa practica consta in motivarea unei hotarari judecatoresti.
Conditii inscriere concurs magistrati-asistenti
La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Curtea Constitutionala se pot inscrie persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) sunt licentiate in drept;
c) nu au antecedente penale, cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie;
d) cunosc limba romana;
e) sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei.
Proiectul de lege prevede si sanctiuni disciplinare ce pot fi aplicate magistratilor-asistenti, in functie de gravitatea abaterii, astfel:
a) avertisment;
b) diminuarea drepturilor salariale lunare brute cu pana la 15%, pe o perioada de o luna la trei luni;
c) revocarea din functie de conducere;
d) excluderea din corpul magistratilor-asistenti.
Atentie, acesta este un proiect de lege! Propunerea de act normativ a fost inregistrata la Camera Deputatilor pe 20 decembrie si se afla in consultare publica pana la data de 23 ianuarie 2023. Senatul este for decizional.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<