Astazi, 3 septembrie 2012, a avut loc la Sala de Festivitati a Tribunalului Bucuresti un eveniment aniversar pentru sarbatorirea Zilei Probatiunii din Romania organizat de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune si Centul Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana, la care au participat reprezentanti ai serviciilor de probatiune, ai Directiei de Probatiune din Ministerul Justitiei, magistrati si reprezentanti ai institutiilor partenere.
Evenimentul a fost deschis de Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Justitiei, Florin Aurel Motiu,care si-a manifestat aprecierea fata de activitatea serviciilor de probatiune si implicarea sustinuta a partenerilor locali in acest domeniu. Totodata, Secretarul de stat a subliniat importanta promovarii legilor probatiunii printr-o planificare riguroasa a masurilor care necesita a fi intreprinse pe termen mediu si lung precizand ca „acum marcam 11 de ani de existenta a unui sistem de probatiune national si cred ca aceasta aniversare este o reusita a sistemului de justitie din Romania, a legislativului care a promovat actele normative in domeniu, a comunitatii romanesti, stiut fiind faptul ca activitatea de probatiune incepe si se finalizeaza in cadrul comunitatii” .
La randul sau, directorul Directiei de Probatiune din Ministerul Justitiei, Iuliana Carbunaru, a transmis multumiri pentru contributia personalului de probatiune la consolidarea acestui sistem si a reliefat importanta misiunii serviciilor de probatiune in conditiile intrarii in vigoare a noilor coduri. În acelasi timp a fost subliniata necesitatea suplimentarii personalului din sistemul de probatiune pentru a raspunde provocarilor prezente si viitoare.
Importanta serviciilor de probatiune la punerea in executare a sanctiunilor neprivative de libertate a fost subliniata si de judecatorul George Dorel Matei, acesta mentionand in discursul sau indeosebi preocuparea pentru aplicarea extinsa a obligatiei de a presta o activitate neremunerata intr-o institutie de interes public si, in special, extinderea institutiilor din comunitate in care poate fi executata aceasta obligatie.
Elemente de background
Amintim ca Ziua Probatiunii a fost consacrata prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1959/C din data de 29 septembrie 2011, pentru a stabili un reper temporal al intrarii serviciilor de probatiune in sfera institutiilor din sistemul de justitie din Romania si ca o recunoastere a infiintarii acestei institutii in coordonarea Ministerului Justitiei la data de 03.09.2001.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<