Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (U.N.J.R.) intelege sa faca urmatoarele precizari cu privire la afirmatiile Presedintelui Romaniei de joi, 27.10.2011, in legatura cu modul in care judecatorii solutioneaza cererile avand ca obiect contestarea in instanta a unor masuri punctuale luate de guvern:
Masurile luate de Guvernul Romaniei in contextul crizei economice din ultimii doi ani au generat un val fara precedent de litigii carora magistratii trebuie sa le faca fata. In lipsa oricarui suport financiar sau logistic ce trebuiau asigurate de Ministerul Justitiei, judecatorii isi indeplinesc rolul constitutional, acela de a apara legea si drepturile fundamentale ale omului.
Este dreptul si datoria Guvernului sa ia toate masurile pe care le considera necesare pentru prezervarea intereselor tarii in contextul crizei economice , dar este in aceeasi masura obligatia fiecarui judecator, chemat sa solutioneze o cauza generata de aceste masuri, sa verifice daca acestea respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
In acest context, consideram ca este util sa comunicam Presedintiei Romaniei ca instantele judecatoresti si Curtea Constitutionala au roluri diferite in procedura de verificare a respectarii acestor exigente. In cadrul controlului de constitutionalitate, Curtea Constitutionala verifica la nivel abstract si general conformitatea legii cu Constitutia Romaniei. Judecatorii, in schimb, verifica daca efectele legii, aplicate la o persoana concreta, ii afecteaza acesteia un drept fundamental. Cele doua modalitati de control sunt esentialmente diferite, astfel incat afirmatia presedintelui in sensul ca „In instante se castiga […] impotriva unei legi care este constitutionala” porneste de la gresita intelegere a rolului fiecareia dintre aceste autoritati. Un judecator nu poate refuza unui cetatean dreptul sau fundamental de a-i fi examinata cauza in concret, raportat la efectele pe care o lege le produce asupra persoanei sale.
Consideram ca este de datoria noastra, ca asociatie profesionala, sa explicam care este rolul judecatorului in societate, la fel cum este de datoria Presedintiei sa se informeze in mod corect si complet inainte de a face afirmatii extrem de grave, de natura a afecta increderea cetatenilor in sistemul de justitie si prin care judecatorii sunt indemnati sa incalce valori fundamentale ale sistemului judiciar.
Reamintim Presedintiei Romaniei ca fisa postului judecatorilor este stabilita de lege si asumata de fiecare dintre ei prin juramantul depus la numirea in functie, din care citam: „Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei!” Daca faptul ca judecatorii inteleg sa isi respecte juramantul si sa apere in concret si in mod efectiv drepturile fundamentale ale cetatenilor echivaleaza sau nu cu distrugerea tarii, este, in final, o judecata de valoare pe care trebuie sa si-o asume in mod responsabil fiecare, cu atat mai mult Presedintele tarii.
Judecator Natalia Roman
Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<