Codul muncii nu interzice angajatorilor organizarea programului de munca exclusiv pe timp de noapte, insa pentru munca de noapte trebuie respectate intocmai prevederile legale.
Munca de noapte este definita in Codul muncii ca fiind activitatea prestata intre orele 22:00 si 06:00. Aceste ore sunt considerate „de noapte” si sunt reglementate separat fata de programul de lucru obisnuit, care este de 8 ore pe zi, intre orele 06:00 si 22:00. Angajatorii care organizeaza timpul de lucru pe timpul noptii trebuie sa asigure conditii adecvate de munca, sa compenseze corespunzator munca de noapte si sa previna riscurile asupra sanatatii angajatilor.
Iata raspunsul expertului
PortalCodulMuncii.ro la intrebarea daca
"Este corect ca angajatii sa presteze numai pe timp de noapte sau trebuie organizat timpul de lucru in ture?"
Raspuns: Munca de noapte este reglementata la art. 125 - 128 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest text legal nu am identificat nicio interdictie ca angajatii sa presteze activitatea numai pe timp de noapte, insa, pentru munca de noapte trebuie respectate intocmai prevederile din Codul muncii:
- Munca de noapte este munca prestata intre orele 22,00-6,00 (art. 125);
- Salariatul de noapte este salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru (art. 125);
- Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal (art. 125); astfel, trebuie respectata atat media de 8 ore/zi (calculata la o perioada de referinta de 3 luni cat si cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal, sambata si duminica – art. 137).
- Pentru salariatii de noapte se acorda (art. 126):
Astfel, in opinia noastra, Codul muncii nu interzice expres munca exclusiv pe timp de noapte, insa trebuie sa respectati prevederile din Codul muncii, sa discutati cu medicul de medicina muncii pentru efectuarea examenelor medicale si cu inspectoratul teritorial de munca cu privire la informarea privind organizarea/utilizarea prestarii muncii pe timp de noapte.
Explicatii oferite in 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.