Punerea in aplicare este imediata, incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru toate cauzele care sunt pe rolul instantelor de judecata conform art. 51 din legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:
"Dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codului civil."
—Art. 51 din Legea 71/2011
Potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) din actul normativ mai sus amintit „dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil." Acesta este si cazul raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori. Astfel, instanta de judecata, analizand circumstantele concrete ale spetei, va pronunta o solutie in temeiul legii civile noi potrivit principiului mai sus enuntat.
Titlul V, „Obligatia de intretinere”, cuprinde normele referitoare la subiectele obligatiei de intretinere si ordinea in care aceasta este datorata, conditiile obligatiei de intretinere, precum si executarea obligatiei de intretinere.
Jurisprudenta
Potrivit art. 63 din C. familiei, copilul din afara casatoriei, a carui filiatie a fost stabilita prin recunoasterea sau prin hotarare judecatoreasca, are fata de parinte aceeasi situatie ca si copilul din casatorie. Dispozitiile art. 107 din acelasi cod, cu privire la obligatia parintilor de a intretine copilul minor, fiind aplicabile, tatal copilului din afara casatoriei este tinut sa contribuie intretinerea acestuia, de la data nasterii copilului, intrucat- odata admisa actiunea- el are calitatea de tata chiar de la nasterea copilului.Pensia de intretinere avand insa drept scop satisfacerea nevoilor celui care o solicita ,aceasta poate fi acordata numai din momentul din care a fost ceruta. Asadar, in cazul in care prin actiunea in stabilirea paternitatii s-a cerut si obligarea la plata pensiei de intretinere ,aceasta trebuie acordata de la data introducerii actiunii, iar nu de la o alta data -ulterior-, cum in mod gresit a hotarat instanta.
(C.S.J., s.civ., dec. nr. 625/1990, in ”Dreptul” nr. 2-3/1991, p. 70, Doctrina si jurisprudenta romana 1989-1994)
De regula ,pensia de intretinere se datoreaza de la data inregistrarii cererii de chemare in judecata . Ratiunea acestei modalitati de stabilire a datei de la care se datoreaza pensia de intretinere rezida in prezumtia ca intretinerea nu este necesara daca nu se cere . Este adevarat ca finalitatea obligatiei legale de intretinere este de a satiface nevoile actuale ale creditorului ,dar tot atat de adevarat ,este ca,din momentul formularii cererii respectiv a introducerii actiunii ,paratul debitor se considera pus in intarziere .
(C.S.J., s.civ. ,dec. nr. 641/1990 ,in ”Dreptul” nr. 2-3/1991, p.71, Doctrina si jurisprudenta romana 1989-1994)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<