Speta: contract intre doua societati comerciale. Printr-o clauza din contract, administratorul dintr-o societate se obliga ca, in cazul in care firma sa nu poate achita debitul de buna voie sau in urma executarii silite, sa achite el in numele societatii debitul, sa raspunda cu toate bunurile sale prezente si viitoare. Contractul era supus arbitrajului comercial. Dupa un litigiu firma tot nu plateste obligatia din cauza problemelor financiare majore(nu ai ce sa executi, nu au bani in conturi, nu au bunuri de nici un fel ...)
Se poate actiona in judecata administratorul firmei care nu isi poate achita obligatia [actiune in pretentii] pe baza clauzei de care aminteam mai sus?
Unde s-ar depune actiunea, la curtea de arbitraj sau la instanta de drept comun?
Ce elemente trebuie sa contina actiunea pentru a putea fi admisa cererea de judecatori sau arbitrii?
Raspuns: Chiar dvs. spuneti ca in contract adminstratorul se obliga sa raspunda cu bunurile sale. Pentru aceasta, contractul sau cel putin aceste clauze trebuie sa imbrace forma raspunderii atrasa de fideiusiune (fidejusiune). Insa, daca nu s-a renunta si la beneficiul de discutiune si, eventual, de diviziune, urmarirea bunurilor proprii ale administratorului poate interveni doar in situatia in care s-au epuizat toate caile de executare silita.
Aceasta inseamna ca nu poate fi recuperata creanta din veniturile/ bunurile societatii comerciale debitoare. Daca insa s-a renuntat la beneficiul de discutiune, atunci puteti sa demarati oricand procedura executarii silite impotriva persoanei care a garantat cu bunurile proprii, respectiv administratorul.
Daca insa aceasta clauza nu poate fi considerata o garantare gen fideiusiune (fidejusiune, in terminologia anterioara), puteti incerca sa solicitati instantei de judecata ca respectiva clauza reprezinta de fapt o garantare a indeplinirii obligatiei si, prin urmare, sa fie admisa recuperarea creantei de la persoana fizica. Consideram ca este indicat sa introduceti cererea la instanta competenta de drept comun.
In cazul in care creanta dumneavoastra indeplineste conditiile deschiderii procedurii insolventei, puteti formula o astfel de cerere, urmand ca, in functie de culpa administratorului, sa fie atrasa si raspunderea acestuia, insa numai in conditiile stabilite de Legea 85/2006.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<