Secretarul General al Ministerului Justitiei, domnul Gabriel Tanasescu si conducerea Serviciului profesii juridice conexe, s-au intalnit astazi, 18 iulie 2011, cu reprezentanti ai Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), respectiv domnul Marius Crafcenco, presedintele UNEJ, si domnul Constantin Guta, director in cadrul UNEJ. Intalnirea a avut loc la solicitarea ministrului Justitiei.
Tema discutiilor a constituit-o activitatea de executare silita a creantelor impotriva institutiilor publice si respectarea legislatiei incidente in materie de catre executorii judecatoresti. In cadrul discutiilor s-a ridicat problema executarii silite a unor institutii publice in contextul existentei unor dispozitii legale de esalonare a creantelor, fapt ce ridica mari semne de intrebare asupra modului in care Legea este respectata.
Ministerul Justitiei precizeaza ca, in baza OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost reesalonata in perioada 2012 – 2014 plata celor 1,7 miliarde de lei reprezentand creante (cu titlu de drepturi salariale) ale angajatilor din sistemul judiciar impotriva institutiilor publice. Aceasta esalonare la plata (nicidecum anulare a dreptului) s-a decis deoarece, in aceasta perioada, nu exista suficiente fonduri pentru a putea plati peste 400 de milioane de euro, efortul bugetar fiind disproportionat de mare fata de veniturile bugetului de stat.
Ministerul Justitiei reaminteste ca toate ordonantele care se refera la reesalonari au fost declarate constitutionale. Mai mult decat atat, incepand cu data de 8 iunie 2011 a intrat in vigoare modificarea adusa prin Legea nr. 92/2011 Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii. Potrivit reglementarii mentionate, se interzice in mod expres achitarea creantelor stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor publice din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare, inclusiv a celor de personal, in scopul indeplinirii atributiilor si obiectivelor pentru care au fost infiintate.
„Abaterile punctuale in activitatea de executare silita pot face obiectul verificarilor organelor de control prevazute de lege, constituite in cadrul profesiei, precum si ale Corpului de control al ministrului justitiei. Respectarea legislatiei in vigoare insa, ca si integritatea profesionala, sunt probleme care trebuie sa constituie o preocupare prioritara a diriguitorilor acestei profesii, astfel ca este necesara transmiterea mesajului de respectare a legalitatii si de la nivelul organului de conducere al executorilor”, a subliniat secretarul general al MJ, Gabriel Tanasescu.
Ministerul Justitiei va initia intalniri pe tema integritatii in exercitarea profesiei si cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, dar si ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<