In sedinta din 07 iunie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie, strict cu caracter de exceptie, oportunitatea derularii procedurii de promovare in functia de judecator la ICCJ-Sectia Penala.
CSM intelege sa raspunda in acest fel nevoilor obiective si incontestabile legate de buna functionare a Sectiei Penale a Inaltei Curti, precum si conditionalitatilor Mecanismului de Cooperare si Verificare privind celeritatea solutionarii dosarelor de mare coruptie aflate pe rolul instantei supreme a Romaniei.
In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii, isi exprima speranta ca si Inalta Curte de Casatie si Justitie isi va intelege si isi va asuma responsabil rolul de curte suprema a unui stat de drept. Consiliul asteapta din partea Inaltei Curti o abordare constructiva a proiectului de lege aflat pe agenda Parlamentului Romaniei si o intelegere superioara a dificultatilor cu care se confrunta propria Sectie Penala.
CSM reaminteste ca, in urma unei ample dezbateri, la finele lunii februarie a.c. a fost propus un proiect de lege pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie care sa asigure procesului baze transparente si obiective. Astfel, Ministerul Justitiei, ca initiator legal, a promovat un proiect de lege fata de care atat CSM, cat si ICCJ s-au manifestat favorabil, creandu-se la acea data aparenta unei sustineri fara rezerve din partea institutiilor implicate si a celei beneficiare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<