O recenta decizie a CEDO stabileste ca o persoana nu este obligata sa restituie banii primiti in mod eronat de la stat. Exista, insa, o conditie care trebuie indeplinita.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca autoritatile care acorda ajutor de somaj pentru o perioada mai lunga fata de cea stabilita initial unei persoane, nu au dreptul sa ceara banii inapoi. Curtea a aratat ca persoana nu este responsabila de greseala oficialilor. In plus, prin faptul ca au actionat in instanta persoana respectiva, autoritatile i-au incalcat dreptul la proprietate.
Cazul a fost intalnit in Croatia, unde o femeie a primit ajutor de somaj din anul 1995 pana in anul 2001. Autoritatile nu i-au mai dat bani din 2001, insa au constatat ca trebuia sa nu mai beneficieze de acesti bani inca din 1998. Femeia a fost data in judecata, unde i s-a solicitat returnarea sumelor primite in perioada 1998-2001, in 60 de rate cu dobanda.
Aceasta a refuzat sa plateasca si a cerut ajutorul CEDO pentru a lamuri situatia.
Citeste si:
Analizand cauza, CEDO a retinut ca femeia nu este vinovata, intrucat a obtinut ajutorul de somaj in mod legal si nu a incercat sa induca in eroare autoritatile croate pentru a primi mai multi bani decat trebuia. In plus, cat timp autoritatile i-au acordat ajutorul de somaj, femeia era indreptatita sa creada ca banii pe care ii primeste i se cuvin, deoarece nu a fost instiintata cu privire la un termen limita pana la care avea dreptul sa beneficieze de ajutor de somaj.
„Avand in vedere faptul ca este bolnava si nu are niciun venit, autoritatile locale i-au incalcat drepturile, punand o povara individuala excesiva asupra ei”, a mai precizat CEDO.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
In fine, CEDO a considerat ca autoritatile croate erau responsabile sa verifice perioada in care femeia avea dreptul la ajutor de somaj, iar faptul ca aceasta a primit bani timp de trei ani in plus fata de perioada stabilita este exclusiv culpa autoritatilor. De asemenea, incercand sa recupereze banii oferiti din greseala, autoritatile au incalcat dreptul de proprietate al femeii.
Pentru aceste considerente, CEDO a hotarat ca statul croat trebuie sa ii plateasca femeii despagubiri pentru daune morale in valoare de 2.600 de euro.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE