In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 772 din data de 11 decembrie 2013 a fost publicata Legea nr. 300/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.
Noua lege aduce modificari sistemului actual de extradare si celui privind mandatul european de arestare.
Cu privire la institutia mandatului european de arestare, cea mai importanta modificare se refera la procedura de emitere a acestuia de catre instantele judecatoresti, in sensul ca autoritatile competente emit un mandat european de arestare atunci cand, fata de natura infractiunii savarsite, varsta si antecedentele penale ale persoanei, precum si alte imprejurari ale cauzei, considera oportuna emiterea unui astfel de mandat.
Totodata, trebuie sa fie intrunite si alte conditii prevazute in actul normativ:
- persoana solicitata se afla pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene;
- mandatul de arestare preventiva sau mandatul de executare a detentiunii pe viata sau a inchisorii este valabil;
- nu a intervenit, potrivit legii romane, prescriptia raspunderii penale sau a executarii pedepsei ori amnistia sau gratierea;
- atunci cand arestarea si predarea se solicita: in vederea exercitarii urmaririi penale ori a judecatii, pedeapsa prevazuta de legea romana pentru infractiunea savarsita este detentiunea pe viata sau inchisoarea de 2 ani sau mai mare; in vederea executarii pedepsei, pedeapsa aplicata sau restul de pedeapsa ramas de executat este detentiunea pe viata sau inchisoarea de un an sau mai mare; in vederea executarii masurii privative de libertate, durata masurii este de 6 luni sau mai mare.
Alte modificari aduse de noua lege:
- se modifica si completeaza Titlul IV din lege „Transferuri de proceduri in materie penala”;
- se introduc reguli noi, unitare, in domeniul recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti si a actelor judiciare in relatia cu statele terte.-
Citeste
aici cuprinsul integral al Legii nr. 300/2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<