ANCPI anunta printr-un comunicat de presa cateva schimbari esentiale pentru cadastru, printre care se numara si trecerea in online a unor operatiuni esentiale.
"ANCPI, institutie aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), continua simplificarea si imbunatatirea legislatiei in domeniul cadastrului, pentru motivarea si cointeresarea persoanelor fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de specialitate", se precizeaza in documentul trimis E-Juridic.
Astfel, ANCPI a lansat in consultare publica Regulamentul privind realizarea, verificarea si receptia lucrarilor sistematice de cadastru si inscrierea din oficiu a imobilelor in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 1/2020.
"Am discutat saptamanal cu reprezentantii firmelor de specialitate si cu domnul ministru. Am organizat intalniri cu prefecti, primari si autorizati din mai multe orase din tara. Am analizat toate propunerile primite si am gasit solutii pentru problemele semnalate de cei implicati in realizarea cadastrului general. Nu in ultimul rand, am invatat din experienta anilor trecuti, cand loturi intregi au fost anulate, din cauza ca prestatorii nu au participat la licitatii. Cred cu tarie ca modificarea specificatiilor in sensul introducerii unor livrabile si plati intermediare va face diferenta. Firmele trebuie sa incaseze bani, pentru a-si plati angajatii pe durata lucrarilor de inregistrare sistematica a imobilelor. La nivelul unei unitati administrativ-teritoriale (UAT) acest proces dureaza aproximativ doi ani", a precizat Laurentiu Alexandru Blaga, presedinte - director general al ANCPI.
Conform proiectului de act normativ, livrarile vor fi facute exclusiv in format electronic, cu utilizarea semnaturii digitale.
De asemenea, in urma consultarilor cu reprezentantii firmelor de specialitate, ANCPI a decis simplificarea cerintelor din caietul de sarcini si din documentatia de achizitie. Astfel, vor putea participa la licitatii atat firmele mici si mijlocii, cat si persoanele fizice autorizate. O alta masura consta in diminuarea sau corelarea perioadelor de receptie a documentelor tehnice ale cadastrului sistematic in functie de suprafata UAT-urilor in care se desfasoara lucrari.
Fise distractive pentru gradinita
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totodata, ANCPI a decis redimensionarea bugetului, dupa consultarea pietei de profil si lansarea in SEAP, la finalul acestei luni, a procedurii de licitatie pentru inregistrarea sistematica a imobilelor din 246 de UAT-uri.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major "Cresterea gradului de acoperire si de incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania", inclus in Axa prioritara 11 din POR 2014-2020. Proiectul completeaza obiectivul Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF), prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Valoarea totala a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46.933.673 - cofinantare de la bugetul de stat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri