In acest articol, va vom prezenta cele mai importante modificari aduse Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr. 7/1996, aduse la 27 iulie 2012 prin Legea nr. 133/2012. Legea nr. 133/2012 aproba, cu modificari si completari, O.U.G. nr. 64/2010 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Modificari de termeni
Termenii de „cadastru“ si „carte funciara“ din Legea nr. 7/1996 au fost modificati si definiti mai amplu prin Legea nr. 133/2012, astfel:
„Cadastrul realizeaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale.“
„Cartea funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.”
Scopul Legii nr. 133/2012 Scopul noii legi este acela de a simplifica procedurile de inregistrare a proprietatii.
Astfel devine posibila inscrierea dreptului de proprietate asupra constructiilor pe stadii de executie si se instituie
Programul national de in registrare a proprietatilor imobiliare.
In noul act normativ, se introduce mentiunea ca evidenta imobilelor inscrise in planul cadastral si in cartea funciara se realizeaza si se actualizeaza si din oficiu, pe langa celelalte modalitati prevazute de lege (la cererea persoanelor interesate sau la initiativa autoritatilor publice).
De asemenea, prin introducerea literei d), la art. 2 pct. 2 in Legea nr. 7/1996, se arata ca prin sistemul integrat de cadastru si carte funciara se realizeaza si publicitatea imobiliara, „care asigura opozabilitatea drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice, precum si a oricaror raporturi juridice supuse publicitatii, referitoare la imobil”.
Definitia imobilului
Este de retinut faptul ca a fost eliminat din textul de lege termenul de „parcela“, referitor la imobil. Noua definitie a imobilului o gasim modificata prin Legea nr. 133/2012, astfel:
„Prin imobil, in sensul prezentei legi, se intelege terenul, cu sau fara constructii, de pe teritoriul unei unitati administrativteritoriale, apartinand unuia sau mai multor proprietari, care se identifica printr-un numar cadastral unic.”
Acces on-line la cartile funciare
La art. 3 din Legea nr. 7/1996 se introduc noi alineate (alin. (31) si (32)), unde sunt cuprinse reglementari referitoare la relatiile de colaborare dintre unitatea administrativ- teritoriala, instantele de judecata, notarii publici si ANCPI sau OCPI.
Alin. (32) dispune: „In indeplinirea obligatiilor ce le revin, institutiile publice si notarii publici vor avea acces direct, permanent, personal sau prin reprezentant on-line la cartile funciare in format electronic, in vederea obtinerii pe cale electronica a extraselor de carte funciara si transmiterii actelor instrumentate in vederea inscrierii acestora in cartea funciara.
Procedura certificarii de fapte
Cele mai importante modificari aduse Legii nr. 7/1996 de catre Legea nr. 133/2012 consider ca sunt la articolul 111, care introduce o procedura speciala prin care „persoana care poseda un imobil ca proprietar necontestat va fi inscrisa in cartea funciara pe baza procedurii certificarii de fapte indeplinite de notarul public, procedura prin care se constata ca posesorul este considerat proprietar.“
– asa cum se arata la alin. (1) al art. 111. Alin. (2) al art. 11 dispune: „Constatarea ca posesorul este cunoscut ca proprietar al imobilului, pe baza posesiei exercitate sub nume de proprietar necontestat, se indeplineste de catre notarul public, la sesizarea oficiului teritorial, prin eliberarea certificatului pentru inscrierea in cartea funciara a posesorului ca proprietar, in baza caruia se intabuleaza dreptul de proprietate.”
La alin. (3) de la art. 11 se arata ca:
„... Eliberarea certificatului de catre notarul public se face dupa expirarea termenului de solutionare a contestatiilor cu privire la posesor sau a cererilor de rectificare, adresate instantei de judecata.”
Tot la acest alineat se arata care sunt documentele care se vor atasa in copie certificata cererii ce se va adresa oficiului teritorial, pe care insa nu le vom enumera aici, din lipsa de spatiu.
Inscrierea provizorie in favoarea unitatii administrativ-teritoriale
O alta noutate adusa prin Legea nr. 133/2012 este si aceea referitoare la lucrarile de cadastru general, si anume situatia in care proprietarii, posesorii sau alti detinatori nu pot fi identificati cu ocazia efectuarii din oficiu a lucrarilor de cadastru, atunci dreptul de proprietate se va inscrie provizoriu in favoarea unitatii administrativ-teritoriale, urmand ca dreptul de proprietate sa fie intabulat ulterior, la cerere.
av. Roxana Bran