Proprietarii de terenuri si locuinte nu vor mai plati taxa pentru eliberarea extrasului de carte funciara, a anuntat ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, intr-o conferinta de presa. In prezent, persoanele care au nevoie de acest document trebuie sa plateasca o taxa in valoare de 25 de lei (plata la ghiseu).
"Statul este pentru cetatean, nu cetateanul pentru stat", a spus Cseke Attila in conferinta de presa, aratand ca serviciile publice trebuie sa fie servicii acordate cetatenilor, nu activitati generatoare de profit.
Ministrul Dezvoltarii a anuntat abrogarea unor tarife platite de cetateni pentru un serviciu public, prestat de o institutie aflata in subordinea ministerului, mai exact scutirea de la plata a tarifului pentru obtinerea extrasului de carte funciara pentru informare, atunci cand solicitantul este insusi proprietarul imobilului.
"Acest proiect de ordin va parcurge procedura de transparenta decizionala si cel tarziu din 10 aprilie, odata ce se finalizeaza aceasta procedura si se emite ordinul directorului general a ANCPI, pentru solicitarile care se vor face la ghiseu, aceste tarife vor fi eliminate. (...) Statul este pentru cetatean, nu cetateanul pentru stat. Serviciile publice trebuie sa fie servicii oferite in mod gratuit, nu servicii care sunt activitati generatoare de profit. Astazi, daca solicitam un extras de carte funciara, aceasta cerere si eliberare de extract de carte funciara pentru informare este supusa unui tarif, desi vorbim despre o institutie publica, despre o autoritate a statului care functioneaza din bani publici, iar functionarul public care ne acorda sau ne elibereaza acest extract de carte funciara, la fel, este platit din fonduri publice. (...) In prezent, acest tarif este de 20 de lei (online) si 25 de lei (la ghiseu). Si anual, din acest tarif, se aduna aproape 60 de milioane de lei. Eliminam aceasta taxa. Acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor si imobilelor. Mai mult respect pentru cetatenii care platesc taxe", a declarat Cseke Attila in conferinta de presa.
Potrivit lui Cseke Attila, pentru implementarea masurii in sistemul online este necesar un termen de cel mult 5 luni, iar fizic, la ghiseu, masura se va implementa in cel mult 2 luni, astfel ca aceste servicii devin gratuite pentru proprietari din primavara, respectiv din vara acestui an.
El a adaugat ca vor fi abrogate si tarifele de extras de plan cadastral si cele de prima inregistrare.
In 2024 au fost eliberate 3.512.879 de extrase de carte funciara pentru informare si pentru care s-au incasat de la cetateni 58,5 milioane de lei. Aproape jumatate dintre extrasele de carte funciara pentru informare au fost eliberate la ghiseu. Suma care s-a incasat, la ghiseu, este de 30,3 milioane de lei, tariful fiind mai mare cu 5 lei. Pe online avem o suma incasata de 28,1 milioane de lei, a informat Cseke Attila.
Taxa pentru extrasul de carte funciara va fi in continuare platita de dezvoltatorii imobiliari care cer date cadastrale pentru proprietati multiple sau pentru persoanele care solicita extras de carte funciara pentru imobile care sunt in proprietatea altei persoane.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un profesor care se afla in concediu de crestere a copilului. Postul acestui profesor a fost desfiintat si a suferit modificari. Mai exact, pe langa materia predata anterior de acest profesor, s-au adaugat si alte responsabilitati pentru care acesta nu are calificarile necesare. Astfel, angajatul nu poate raspunde cerintelor noului post. Ce se intampla cu salariatul la revenirea din concediul de crestere a copilului, daca postul sau a fost desfiintat? Suntem obligati sa ii propunem un alt...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: ANPDPD SI ANOFM au emis Ordinul comun nr. 28/28.01.2025 privind procedura pe care angajatorii trebuie sa o urmeze pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii. In cazul in care angajatorul cu peste 50 de angajati nu are persoane cu dizabilitati angajate si, totodata, nu exista posturi vacante pentru persoanelor cu dizabilitati, are obligatia oricum sa trimita o situatie centralizata ANOFM si ANPDPD ? Sau e valabila informarea doar pentru cei care au posturi vacante?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<