Un nou proiect de lege aduce o schimbare majora pentru Codul silvic. Lemnul romanesc nu va mai fi valorificat pe picior, ci se introduce procedura fasonarii.
In momentul de fata, in tara noastra aproape 70% din masa lemnoasa este valorificata pe picior, astfel pierzandu-se din potentialul maxim al acestei resurse importante si finite. Totodata, arata initiatorii, "nu se pun in aplicare principiile referitoare la valorificarea superioara a lemnului, intrucat prin acest procedeu sortarea dimensionala nu se realizeaza corespunzator".
Valorificarea masei lemnoase ca lemn fasona va:
Implementarea acestei masuri se va face etapizat, intrucat operatorii vor trebui sa faca o serie de investitii in infrastructura specifica.
Totodata, prin noul proiect de lege se introduce posibilitatea de a se crea in fondul forestier national poteci si trasee care vor fi intretinute periodic si obligatoriu de stat. Acestea vor fi utilizate pentru mers, alergare si plimbari cu bicicleta sau alte mijloace de transport cu doua sau patru roti electrice. Potecile vor fi realizare din pamant, lemn sau/si pietris, iar pentru acestea nu va fi necesara autorizatia de constructia.
Pentru crearea acestora nu este permis taiatul de arbori sau distrugerea de vegetatie.
In plus, prin proiectul de act normativ autoritatile silvice vor putea stabili zone unde vor experimenta metode noi de recoltare a lemnului care sa aiba ca punct principal eficienta si urmari cat mai mici.
Simultan, asigurarea integrala de la bugetul de stat a costurilor necesare asigurarii serviciilor silvice pentru suprafetele de maximum 30 de ha va fi posibila. Aceasta se face in baza contractelor de servicii silvice, iar devizul se calculeaza ca produs intre suprafata si costurile medii/ha pe suprafete aferente formelor de relief.
Proiectul de lege mai prevede ca
taierea fara drept de arbori sa fie infractiune, indiferent de valoarea prejudiciului produs. In acest sens, vor fi modificate art. 107 alin. (1) si alin. (1^1) si art. 109 alin. (1) si alin. (1^1).
Daca initiativa va fi votata in forma actuala, atunci vom avea si pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa stabilit prin lege pentru o perioada de 5 ani astfel incat astfel se va face diferenta intre contraventie silvica si infractiune. In acelasi timp, se are in vedere si lipsa perturbarilor pentru functionarea instantelor de judecata.
Initiativa apartine ministrului Mediului, Costel Alexe. Acestuia i s-au alatura Allen Coliban (USR), Mihai Gotiu (USR), George Stanga (PNL) si Alexandru Stanescu (PSD).
Proiectul de lege a fost deja adoptat tacit de Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Acum se dezbate in procedura de urgenta.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat inca.
Vom actualiza acest articol pe masura ce
proiectul de lege isi urmeaza parcursul parlamentar.