Ministrul de Interne, Lucian Bode, propune mai multe variante prin care cercetarile pot continua in dosarul 10 august si declara ca "nu putem inchide ochii" la ceea ce s-a intamplat.
Una dintre ipoteze este cea conform careia Ministerul Justitiei poate sesiza Inspectia Judiciara pentru verificarea respectarii procedurilor administrative din timpul cercetarii penale, alta ipoteza se refera la formularea unei noi cereri de reluare a urmaririi penale in cazul identificarii de probe noi, iar o alta ipoteza este formularea de cereri de interventie in dosarele deschise de victimele violentelor din 10 august 2018.
"Niciodata nu am comentat hotararile instantei (...) Dar nu putem sa ne facem ca nu vedem ce a vazut o lume intreaga, ce s-a intamplat in 10 august. Odata cu publicarea motivarii ordonantei de clasare, eu cred ca impreuna cu Ministerul Justitiei – am avut o discutie cu domnul ministru, la apelul domnului presedinte Klaus Iohannis – un grup de lucru format din structurile noastre, din secretariatul general de la MAI si Ministerul Justitiei s-au intalnit si eu pot sa spun in felul urmator, dar este o ipoteza: Ministerul Justitiei poate sesiza Inspectia Judiciara pentru verificarea respectarii procedurilor administrative din timpul cercetarii penale. Asta pe de o parte.
De asemenea, daca sunt identificate probe noi, se poate formula o noua cerere de reluare a urmaririi penale. Aici, pana la urma, din punctul meu de vedere, este un act de vointa pe care trebuie sa-l manifeste atat Ministerul Justitiei, cat si Ministerul Afacerilor Interne. Eu sunt dispus, prin toate structurile noastre, sa contribuim la acest demers, sediul materiei, fara sa pasez responsabilitatea este, evident, la Ministerul Justitiei si in momentul in care in urma analizarii atente a motivarii vom avea un punct de vedere, el trebuie sa fie prezentat public”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul de Interne a avansat, de asemenea, posibilitatea formularii unei cereri de interventie in interesul celor care au procese, in cadrul cauzele deschise separat de victimele violentelor din 10 august 2018.
"Din punctul meu de vedere, chiar daca ordonanta de clasare este foarte clara, eu cred ca romanii, si nu numai, nu pot sa inteleaga: ce s-a intamplat pe 10 august, se pune punct si a terminat”, a adaugat ministrul de Interne.
Dosarul 10 august a fost
clasat si in 2020, dar acum procurorul de caz (Georgiana Hosu) nu a adus suficiente argumente instantei, asadar
a fost dispusa clasarea definitiva. Parchetul General a primit doar i
n seara lui 10 august 2018 peste 650 de plangeri.