Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat marti, 25 aprilie 2017, hotararea-pilot in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei (nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 si 68191/13) in ceea ce priveste conditiile de detentie din inchisorile si centrele de retinere si arest preventiv din Romania.
Intemeindu-si cererea pe articolul 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (interzicerea torturii si a tratamentelor inumane sau degradante), reclamantii s-au plans de conditiile de detentie din penitenciarele Gherla, Aiud, Oradea, Craiova, Targu-Jiu, Pelendava, Rahova, Tulcea, Iaşi si Vaslui, precum si din centrul de retinere si arest preventiv Baia Mare.
Hotararea Curtii ramane definitiva in termen de 3 luni de la data pronuntarii, daca retrimiterea cauzei in fata Marii Camere nu a fost ceruta (art. 44 alin. 2 lit. b din CEDO).
Curtea a solicitat statului roman ca, in termen de 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, sa prezinte, in cooperare cu Comitetul de Ministri ai Consiliului Europei, un calendar pentru punerea in aplicare a masurilor care sa solutioneze problema supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie.
Potrivit Deciziei Curtii, masurile asteptate din partea Romaniei vor fi structurate pe doua paliere:
- masuri de natura administrativa, prin care sa se reduca supra-aglomerarea si sa se imbunatateasca conditiile materiale de detentie si
masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs eficient pentru vatamarea suferita, de natura
- recursului preventiv
- recursului compensatoriu specific.
Curtea mentioneaza cu titlu exemplificativ o serie de masuri suplimentare care pot fi analizate de Guvern in vederea solutionarii problemei conditiilor de detentie:
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
- imbunatatirea functionarii sistemului de probatiune
- simplificarea procedurii de acces la liberarea conditionata.
In cuprinsul hotararii, Curtea a retinut progresele inregistrate in Romania, a apreciat masurile adoptate de statul roman de natura sa conduca la reducerea fenomenului de suprapopulare in penitenciare si a incurajat continuarea eforturilor in aceasta directie.
Trebuie subliniat faptul ca CEDO nu aplica nicio sanctiune pecuniara statului roman pentru problema sistemica semnalata (conditiile din penitenciare), acordand satisfactie echitabila reclamantilor din cauza (17850 euro pentru 4 reclamanti, cu titlu de prejudiciu moral si cheltuieli de judecata).
Prin hotararea pilot, Curtea a decis sa amane examinarea cauzelor similare care nu au fost comunicate Guvernului Romaniei pana la adoptarea planului de masuri.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri