Judecatorii Curtii Constitutionale, reuniti in plen la data de 22 august 2012, luand act de continuarea atacurilor unor autoritati publice si mijloace de informare in masa la adresa Curtii Constitutionale,
tinand seama de Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare in care s-a exprimat ingrijorarea fata de „recenta presiune exercitata de unii membri ai Guvernului roman si de politicieni de rang inalt asupra Curtii Constitutionale” retinandu-se, totodata, ca „independenta sistemului judiciar si separarea puterilor sunt elementele de baza ale unei societati democratice. Pentru a restabili climatul de incredere, toate nivelurile politice din Romania vor trebui sa demonstreze, in lunile urmatoare, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in acest domeniu.”,
au decis sa faca un nou apel la autoritatile publice prevazute in Titlul III al Constitutiei - Parlament, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca, pentru a lua masuri de oprire a actiunilor defaimatoare la adresa Curtii Constitutionale.
Aceste actiuni, carora li se adauga, in ultima perioada, actele denigratoare la adresa unora dintre judecatorii Curtii Constitutionale, carora li se contesta moralitatea, integritatea, pregatirea profesionala, produc grave prejudicii de imagine Curtii Constitutionale si tind la decredibilizarea sa, punand sub semnul indoielii deciziile pe care Curtea le-a pronuntat. Se aduce astfel atingere dispozitiilor art.147 alin.4 din Constitutie, potrivit carora deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii,se incalca normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave asupra stabilitatii institutionale in Romania si asupra imaginii internationale a tarii, astfel cum o subliniaza si Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu aratat.
Avand in vedere recomandarile specifice urgente cuprinse in acest Raport, nevoia de stabilitate institutionala a Romaniei, atat in plan intern cat si international, pentru a evita continuarea deteriorarii imaginii tarii si constatarea de catre organismele europene a neindeplinirii obligatiilor pe care Romania le are in calitate de stat membru al Uniunii Europene, Plenul Curtii Constitutionale cere tuturor autoritatilor publice luarea de masuri pentru respectarea statutului Curtii Constitutionale si a statutului membrilor acesteia.
Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei in urmatoarea componenta: Augustin Zegrean, presedintele Curtii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lazaroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader - judecatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<