Raspunderea magistratilor, declarata neconstitutionala de magistratii CCR, reprezinta cea mai importanta modificare din Legea 303/2004, care face referire la statutul judecatorilor si procurorilor se refera la raspunderea magistratilor.
Judecatorii CCR au decis ca obligativitatea statului de a se indrepta in justitie impotriva unui magistrat care a luat o hotarare cu „rea-credinta" sau „grava neglijenta" este neconstitutionala, admitand astfel exceptiile ridicate de ICCJ.
Pe data de 30 ianuarie, judecatorii CCR au decis, ca mai multe articole din actul normativ de modificare a Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sunt neconstitutionale si au admis obiectiile formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile Unite si, respectiv, de un numar de 56 de deputati care apartin Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, conform mediafax.ro.
1. pct.7 cu referire la art.5 alin.(1)
Exceptia a fost ridicata de ICCJ care a semnalat faptul ca formularea „judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri in care presupun existenta unui conflict de interese” este prea laxa si nu da ocazia magistratului sa isi indrepte comportamentul care l-ar putea pune in ipostaza respectiva.
2. pct.9 cu referire la art.7 alin.(5) sintagmele „comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatilor serviciilor de informatii” si „informare conforma” si alin.(7) sintagma „precum si procedurile judiciare”
250 Modele Fise de Post
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Toate articolele de mai sus fac referire la calculul vechimii in munca a magistratilor si a celor care au indeplinit functii asimilate, care ies la pensie, printre care este cuprinsa si pensionarea celor care au indeplinit „functia de ministru al Justitiei”, precum si la instituirea interzicerii cumularii pensiei cu salariul pentru magistratii care nu au implinit inca 65 de ani. Exceptia a fost ridicata de ICCJ care considera ca este discriminatoriu pentru ca un magistrat care a trecut de varsta de 65 de ani ar putea incasa si pensie si salariu fata de unul care are sub 65 de ani si care nu are voie. Pe de alta parte, se ingradeste dreptul la munca pentru persoanele care inca nu au implinit varsta de 65 de ani, dar au iesit la pensie pentru ca au indeplinit conditiile.
9. pct.157 cu referire la art.99 lit.r)
Prevederea referitoare la obligativitatea magistratului de a motiva hotarari sau a depune acte in anumite termene se suprapune cu cea prevazuta la lit. h) a aceluiasi articol. Exceptie ridicata de ICCJ
10. pct.163 cu referire la art.109 alin.(1) teza intai si art.114
Articolele fac referire la aplicabilitatea legii si s-a considerat ca modul in care sunt formulate se suprapun cu alte prevederi din legislatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri