Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea 220/2010 privind mica reforma in justitie, care prevedere reducerea limitelor de pedeapsa la jumatate pentru anumite infractiuni daca prejudiciar este integral acoperit, este neconstitutional.
Decizia din 3 mai a Curtii Constitutionale vizeaza articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea micii reforme, care prevede ca, pentru anumite infractiuni, in cazul in care inculpatul acopera integral prejudiciul creat in cursul urmaririi penale sau pana la pronuntarea primei instantei, limitele de pedeapsa se reduc la jumatate. Exceptia pe acest articol a fost ridicata in cadrul unui proces, iar judecatorii CCR au admis-o, astfel ca prevederea a fost declarata neconstitutionala.
Astfel, articolul 74 indice 1 prevede, la primul alineat, ca „in cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate”.
De asemenea, alineatul 2 al articolului declarat neconstitutional arata ca, „daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar”.
Ultimul alineat al articolului arata ca cele doua dispozitii nu se aplica daca cel care a savarsit fapta are o infractiune de acelasi gen intr-un interval de 5 ani, pentru care a beneficiat deja de acele prevederi.
Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si obligatorie, iar motivarea ei urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<