Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea 220/2010 privind mica reforma in justitie, care prevedere reducerea limitelor de pedeapsa la jumatate pentru anumite infractiuni daca prejudiciar este integral acoperit, este neconstitutional.
Decizia din 3 mai a Curtii Constitutionale vizeaza articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea micii reforme, care prevede ca, pentru anumite infractiuni, in cazul in care inculpatul acopera integral prejudiciul creat in cursul urmaririi penale sau pana la pronuntarea primei instantei, limitele de pedeapsa se reduc la jumatate. Exceptia pe acest articol a fost ridicata in cadrul unui proces, iar judecatorii CCR au admis-o, astfel ca prevederea a fost declarata neconstitutionala.
Astfel, articolul 74 indice 1 prevede, la primul alineat, ca „in cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate”.
De asemenea, alineatul 2 al articolului declarat neconstitutional arata ca, „daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar”.
Ultimul alineat al articolului arata ca cele doua dispozitii nu se aplica daca cel care a savarsit fapta are o infractiune de acelasi gen intr-un interval de 5 ani, pentru care a beneficiat deja de acele prevederi.
Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si obligatorie, iar motivarea ei urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vrea sa angajam un domn intr-o ferma de vaci ca si ingrijitor animale. Domnul in cauza beneficiaza de un certificat de handicap cu incadrare in grad de handicap mediu, cod boala S98, fara asistent si fara insotitor. Valabilitatea certificatului este permaneneta. Domnul in cauza dispune de proteza ortopedica, avand o amputatie la nivelul membrului inferior. Nu beneficiaaza de pensie de boala. As vrea sa stiu cum il pot incadra in munca, cu norma intreaga de 8 ore/zi, sau cu timp partial de 4...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<