In sedinta de plen de miercuri, 18 iulie 2012, Consiliul Superior al Magistraturi ia in discutie concluziile Studiului privind operationalizarea sistemului judiciar in vederea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila. Studiul a fost realizat avându-se în vedere 6 curti de apel relevante, selectate pe baza volumului de activitate, respectiv curtle de pel Alba Iulia, Bacau, Brasov, Bucuresti, Craiova si Oradea.
Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila poate aduce perturbari in activitatea tuturor celor 6 curti de apel de referinta, precum si a unui numar de 15 tribunale si 34 judecatorii din circumscriptia acestora, potrivit concluziilor studiului. Numai la aceste instante este necesara suplimentarea statelor de functii cu 624 posturi de judecator si 2074 posturi de grefier. Necesarul de personal depaseste cu mult datele aratate in studiul de impact realizat de Ministerului Justitiei in prima parte a acestui an.
De asemenea, pot exista perturbari sub aspectul infrastructurii. Astfel, cele 6 curti de apel detin 40 de camere de consiliu si pot fi amenajate doar 101 camere de consiliu, in timp ce necesarul real este de 561 camere de consiliu, al caror cost estimat este de 1.810.000 euro.
Pe langa asigurarea spatiilor necesare, instantele au precizat ca sunt absolut necesare dotari suplimentare, constand in calculatoare, imprimante, fax-uri, scannere, mobilier etc., in lipsa carora intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila face imposibila desfasurarea activitatii.
Intreg studiul poate fi gasit
aici.
Sursa
costelgilca.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<