Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, joi, o serie de masuri convenite reprezentantii transportatorilor din Romania, precum si cu cei ai companiilor de asigurari, pentru a rezolva problemele cu care se confrunta industria de transport referitoare la politele RCA.
Potrivit
comunicatului publicat pe site-ul institutiei, ASF are in vedere masuri ce sunt incluse intr-un plan de actiune care cuprinde si activitati care, in buna masura, urmau sa fie adoptate de catre ASF in perioada imediat urmatoare.
Printre masurile menite sa diminueze efortul financiar al posesorilor de polite RCA se numara:
1. Posibilitatea suspendarii efectelor contractului RCA pe durata in care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilitatii acestuia cu perioada in care a fost suspendat;
2. Efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia, atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, optiunea platii in rate apartinand potentialului asigurat;
3. Revizuirea modalitatii de stabilire a tarifului de prima RCA pentru contractele incheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel incat sa nu mai existe diferente atat de mari intre politele anuale si cele subanuale.
In urma discutiilor avute a fost subliniata, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) sa analizeze si sa gaseasca solutii ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat. Din aceasta perspectiva, analiza are in vedere, cu precadere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de marfuri pentru ca acestia sa aiba acces la un tarif de prima echilibrat in cazul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, astfel incat valorile tarifelor recomandate sa fie intr-un interval mai apropiat de tariful de referinta.
RCA la tarif de referinta pentru autovehiculele de peste 16 tone
Potrivit informatiilor transmise Agerpres de presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu, conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara si reprezentantii confederatiilor patronale si federatiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri au convenit, in urma discutiilor de miercuri seara, ca politele RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone sa se incheie la tariful de referinta cu respectarea Legii 132/2017, precum si modificarea legislatiei pentru a permite suspendarea politei pe perioada in care autovehiculul este parcat din diferite motive.
"In urma discutiilor purtate aseara, la care au participat din partea ASF domnul presedinte Alexandru Petrescu si domnul vicepresedinte Sorin Mititelu, iar din partea transportatorilor COTAR, APTE, APULUM, UNTRR, FORT, s-a convenit ca valoarea politelor RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone sa se faca la tariful de referinta, conform Legii 132 bonus - malus, asa incat cel care va avea categoria B2 - B8 va putea plati o polita RCA mult sub tariful de referinta", a declarat joi, Stefanescu.
Potrivit acestuia, discutiile vor continua in zilele urmatoare pentru toate categoriile de transport, "astfel incat sa oprim preturile enorme ale politelor RCA chiar fara justificare".
Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<