Alin Stoica, prefectul Capitalei, anunta ca nu se va renunta la restrictii, in ciuda protestului violent de luni seara.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anuntat ca autoritatile nu vor renunta la restrictiile impuse in Bucuresti si considera ca masura de inchidere a magazinelor la ora 18,00 nu reprezinta "o schimbare atat de dramatica" in viata cetatenilor, ci doar o "lipsa de confort".
"Aproape toti locuitorii Capitalei respecta aceste restrictii si inteleg importanta lor. Nu sunt de fapt niste restrictii, ci niste limitari ale confortului, pentru a proteja sanatatea oamenilor. Nu vom renunta la aceste masuri, pentru sunt menite sa ne protejeze pe noi. Actiunea a 2.000 de oameni, care nu inteleg importanta acestor masuri, nu ne vor determina sa le schimbam (...) Magazinele nu se vor inchide in Bucuresti, magazinele isi vor schimba programul eventual. (...) In unele tari, si dau un exemplu mai apropiat, Austria, in mod normal magazinele se inchid la ora 18,00. Evident ca este o lipsa de confort in momentul in care esti obisnuit ca magazinele sa se inchida mai tarziu, dar inchiderea magazinelor la ora 18,00 nu reprezinta o schimbare atat de dramatica in viata noastra. Este doar o lipsa de confort pe care o resimtim. Majoritatea oamenilor respecta aceste reguli. Nu sunt proteste masive, sunt proteste cu 1.500-2.000 de oameni si cativa sunt violenti", a declarat Alin Stoica intr-o conferinta de presa, alaturi de seful Politiei Capitalei, Bogdan Berechet si comandantul Jandarmeriei Bucuresti.
Prefectul a mai spus ca protestul de luni seara a fost tinut sub control de fortele de ordine, care au actionat cu calm si determinare pentru restabilirea ordinii.
Amenzi de peste 400.000 lei
Jandarmeria Romana a asigurat masurile de ordine si siguranta a participantilor la protestele care au avut loc luni in 70 de localitati, fiind aplicate organizatorilor si participantilor 650 de amenzi, in valoare totala de peste 400.000 de lei, pentru mai multe incalcari ale legislatiei in vigoare.
Potrivit unui comunicat de presa al Jandarmeriei, sanctiunile au fost aplicate, in principal, pentru nedeclararea manifestatiilor, desfasurarea acestora in intervalul de timp in care normele legale prevad restrictionarea circulatiei si permit deplasarea in afara locuintei pentru motive strict reglementate, precum si pentru nerespectarea masurilor de protectie sanitara.
In 38 dintre cele 70 de localitati in care au avut loc manifestatii publice s-a depasit numarul maxim de participanti prevazut de lege, respectiv 100 de persoane, precizeaza comunicatul.
In Bucuresti, in urma interventiei pentru restabilirea ordinii publice, 188 de persoane au fost conduse la sediile de Politie, unde se desfasoara cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii ultraj, distrugere, tulburarea ordinii si linistii publice, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, furt calificat si port fara drept de obiecte periculoase. Totodata, au fost inregistrate situatii de agresiune asupra fortelor de ordine prin folosirea de materiale pirotehnice, elemente de mobilier stradal, sticle, bucati de asfalt si pietre, in urma acestor incidente fiind raniti 12 jandarmi si avariate sase autospeciale, se arata in comunicat.
Conform acestuia, si la protestele din Drobeta-Turnu Severin si Galati au fost inregistrate incidente, manifestantii agresand fortele de ordine, iar la Braila s-a incercat distrugerea unui indicator rutier, cei implicati urmand sa raspunda penal.
Foto: Bogdan Buda via Facebook
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<