Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri legea care elimina necesitatea incheierii unei polite obligatorii de asigurare a locuintei pentru proprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa care acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren. Companiile de asigurari implicate in sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 mil. euro, ceea ce pune in pericol functionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.
Camera Deputatilor, care a avut rol decizional, adoptase luna trecuta un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta acestei legi. Votul deputatilor a venit in contextul in care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obligau si pe proprietarii care au deja o asigurare facultativa sa incheie o polita obligatorie, care nu era vazuta ca o supraasigurare.
Astfel, polita obligatorie urma sa acopere daunele provocate de calamitatile naturale in limita a 20.000 de euro, restul sumei pana la pretul real al locuintei urmand sa fie acoperit de asigurarea facultativa.
Tariful unei polite obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe an in functie de materialul de constructie al casei, suma asigurata fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. Politele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), o companie detinuta de 13 asiguratori locali si acopera doar daunele provocate de inundatii, cutremure si alunecari de teren.
Conform legii, proprietarii sunt obligati sa cumpere o polita obligatorie pana la 15 ianuarie 2011, in caz contrar urmand sa fie sanctionati de primarii cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Normele vechi precizau ca proprietarii care au o asigurare facultativa trebuie sa-si cumpere o polita obligatorie imediat ce contractul individual expira.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Deputatii au considerat insa ca forma initiala a legii prezenta neclaritati care au permis autoritatii de reglementare a pietei asigurarilor sa elaboreze aceste norme, amendamentul adoptat avand rolul de a elimina aceste neclaritati.
Guvernul si CSA s-au opus acestui amendament invocand caracterul social al legii si exprimandu-si ingrijorarea vizavi de sustenabilitatea financiara a programului de asigurare impotriva catastrofelor. Pretul politei a fost stabilit in conditiile in care a fost luat in calcul un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinte, iar scaderea numarului potentialilor asigurati pune presiune asupra tarifului politei si a costului cu reasigurarea. In prezent, exista aproximativ doua milioane de locuinte asigurate individual.
PAID a inceput sa vanda polite de asigurare obligatorie la jumatatea acestui an si pana la inceputul lunii noiembrie fusesera emise circa 125.000 de polite. Reprezentantii CSA declarau recent ca reducerea gradului de dispersie a riscurilor pune in pericol chiar continuitatea programului de asigurare impotriva catastrofelor.
Riscurile asigurate prin polita obligatorie au fost plasate pe piata internationala printr-un program de reasigurare incheiat cu mai multe grupuri financiare precum Swiss Re, Partner Re sau Sindicatele Lloyd's. La stabilirea costului reasigurarii s-a avut, de asemenea, in vedere un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinte.
Astra Asigurari, Groupama si Platinum detin fiecare 15% din capitalul social al PAID, alte zece societati avand o participatie de 5,5%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri